Реклама / Ads
20| 2924 |15.11.2023 НОВИНИ

Костадинов и Нинова се видяха като причина за некомплекта на армията. Захапаха остро Тагарев от трибуната

.
Изказване на военният министър Тодор Тагарев в Народното събрание нажежи страстите в пленарна зала и изкара на трибуната лидерката на БСП Корнелия Нинова и Костадин Костадинов от "Възраждане". Двамата провидяха себе си като причина за некомплекта в българската армия, посочиха, че Тагарев е напълно негоден да заема поста на военен министър, а самата Нинова призна, че тя е била причината той да не участва в правителството на Кирил Петков - БСП заплашило да свали кабинета, ако Тагарев заеме поста. 
 

“Днес разбрах, че с едно изказване против войната в Украйна, спиране на огъня и търсене на мирни преговори, за неутралитет на България по отношение на войната в Украйна аз съм станала персонална причина за некомплекта в българската армия. Изказване, направено през юни 2023 г. за некомплект, който съществува от поне 15 години. Представете си каква сила имам, за да може едно изказване да спре постъпването в българската армия на напиращи младежи. Разбира се, това звучи като виц. Открито заявявам за какво нося отговорност по отношение на министър Тагарев. Персонално съм причина той да не е министър в кабинета на Кирил Петков. Тежка политическа среща, на която той беше предложен за министър на отбраната и категоричен отговор на БСП, че правителството пада, ако това се случи. Прави сме били. Този човек е абсолютно неподходящ за министър на България. Със зависимостите от биографията му за предишни участия в управление на други държави, признания за конфликт на интереси чрез съпругата му. Ето защо от ГЕРБ трябва да натиснете копчето за вот на недоверие за падане на този кабинет", посочи Нинова. 


След нея на трибуната излезе Костадин Костадинов, който запита Тагарев за 12-те лева, които Министерството на отбраната дава на курсантите за храна. 


"12 лева на ден давате на курсантите. Не ви ли е срам? Курсантите са на специален режим, няма как да отидат с тези крупни 12 лева на ден да ядат на ресторант. Давате им 12 лева на ден да си купуват кифли от лафката. Твърдите, че имало некомплект в армията заради мен. Не - заради вас персонално има некомплект в армията. Вие сте бивш украински държавен служител, трябва да се занимават с вас ДАНС. Осъществявате предателска национална политика. Казахте лъжа от началото до края", посочи Костадинов. 


Некомплектът в армията е около 20%, стана ясно от изказване на Тагарев пред журналисти през юли месец. Този недостиг обаче в действителност се наблюдава не само от настоящото ръководство на Министерството на отбраната. В този смисъл - неясно е защо Костадинов посочва като персонално отговорен именно Тагарев. 


През 2021 г. се наблюдаваше известно попълване на некомплекта в армията, но то се дължеше по-скоро на COVID - кризата. В Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2021 г. четем, че през 2021 г. се забелязва началото на положителна тенденция за лек ръст на окомплектоваността. Веднага, обаче се предупреждава, че недостигът на личен състав все още остава висок.

 

Конфликтът на интереси 

 

БСП обяви, че Тагарев е в много сериозен конфликт на интереси заради обществена поръчка на МО, обявена още през октомври 2021 г. за договаряне на безпилотни летателни средства TERES-02. Стойността на поръчката е около 11 млн. с ДДС.

 

“Една година и десет месеца по-късно от обявяването на поръчката и само един месец, след като Тагарев поема поста министър на отбраната, процедурата е приключена и за изпълнител на поръчката е избрано обединението "Български безпилотни летателни системи", заяви от трибуната Явор Гечев от БСП.

 

Тагарев отрече обвиненията на левицата, че се намира в конфликт на интереси. По думите му левицата прави политически внушения.

 

“Управителят на фирмата “Телесис” ООД е съдружник на съпругата ми (в нейната фирма “Прокон” ООД, бел. ред.) , макар и с минимален дял и не участва в управлението на фирмата поне от 20 години. Съпругата ми, аз и управляващата от нея фирма нямат никакво участие, принос или интерес към дейността на тази фирма.  Разработките на тази фирма са високо ценени от въоръжените сили. "Телесис" има изпълнен четиригодишен договор от 2011 г. с Министерството на отбраната за доставка на радиоуправляеми мишени, четиригодишен договор от 2017 г. за създаване на мишенна обстановка за тренировки на изтребителната авиация и аналогични договори с още три партньорски страни. , обясни още Тагарев.

 

"Сигурен съм, че БСП знае отговора на въпроса за конфликт на интереси и той е отрицателен. При положителен отговор, щяхте да сезирате съответните институции, а не да правите политически внушения", каза Тагарев от трибуната на Народното събрание.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4570 |15.11.2023 Национален бойкот на “Възраждане” в местната власт обявиха от “Да, България” . 3| 2658 |15.11.2023 Министър Илиев за утрешния мач между България и Унгария: Затварянето на вратите ще ескалира напрежението . 22| 2858 |15.11.2023 Зеленски: Русия ще плати висока цена за Авдеевка . 4| 3574 |15.11.2023 Дебатите по втория вот на недоверие към кабинета "Денков" започват днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads