Реклама / Ads
9| 5230 |25.03.2009 НОВИНИ

Ив. Костов: Държавата да изключи автопилота

.
Иван Костов
Минаване на ръчно управление бил най–спасителният ход по време на криза, обясни експремиерът и призова за по–малко „държава”. Десницата има план за справяне с икономическата криза и би противопоставила аргументите си в дебат срещу левицата, обяви по БТВ лидерът на ДСБ Иван Костов
 
По време на нашето управление ние постигнахме макроикономическата активност, която е налице и сега, но някой вече трябва да изключи автопилота и да мине на ръчно управление в условията на криза, обясни Костов. Държавата става длъжник по време на криза, а не кара данъкоплатеца да бъде такъв, добави десният политик, давайки пример за това със САЩ. Според него финансовият министър Пл. Орешарски знаел откъде се изключва автопилота, друг бил въпросът дали имал смелостта да го направи. Икономиката отразява кризата с помощта на банковия кредит, разясни депутатът. Вдигането на лихвите не е антикризисна политика, а насилване на кризата.

Разходите трябва да бъдат намалени още повече, добави Костов и призова за по–малко „държава” по време на криза. Имало обаче ред държавни политики, които можело да се поемат от държавата от типа на защитата на майките, за да се облекчи НОИ.

Много българи не биха имали против да се помолим на ЕС да ни направи 27 придатък на Съюза, но там не действат такива механизми, каза Костов. Апелът за довеждането тук на европейски емисари показва пълно безсилие. Трябва просто да дойдат другите, но не европейците, а други партии, заключи лидерът на ДСБ.

Трябва да се изработят решения и да се концентрира воля за преодоляване и на кризата, и на политическата корупция, защото в момент на големи сътресения се търси съгласие между политическите сили, оповести Костов и направи уговорката, че в ДСБ му се сърдят щом заговори за консенсус, вкл. и с БСП.

Ролята си в следващия парламент Костов виждал тъкмо в изработването на консенсуси и в търсенето на баланси. ГЕРБ са далеч от експертния капацитет за управление на страната и това е притеснително, коментира експремиерът снощния дебат между Станишев и Борисов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5429 |24.03.2009 Р. Петков: ГЕРБ + Ив. Костов - страшни за държавата и бизнеса . 48| 5112 |12.03.2009 Иван Костов: Не съм конфликтен човек, а отборен играч . 2| 5495 |10.03.2009 Кой какво и как работи в държавата на 10 март 2009 г . 62| 5706 |23.02.2009 Станишев: Атаките срещу НАП и митниците са срещу държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads