Реклама / Ads
34| 5154 |14.04.2010 НОВИНИ

Кризата руши дружбата между "сините" и ГЕРБ

.
Иван Костов и Бойко борисов в реклама на БСП
„Синята коалиция” отказа да подкрепя ГЕРБ в парламента на този етап заради антикризисните мерки, от които лъха страх от сериозните реформи. Иван Костов определи 60-те решения на кабинета като птички, в които на управляващите им се привижда идваща пролет”.
 

Часове преди Костов да сдаде председателския пост на парламентарната комисия за контрол на ДАНС и няколко дни след назначаването на двама зам.-кметове от СДС и ДСБ в София, „Синята коалиция” отказа да подкрепя в Народното събрание предложенията на управляващите от ГЕРБ. За новия курс, който поемат десните Командира подсказа още в събота пред БНР. Тогава лидерът на ДСБ обвини кабинета, че е антикризисните мерки са били обсъждани със синдикати и отделни представители от различни браншове, но не и в парламента, където е трябвало да стане истинския дебат. Иван Костов нарече решенията на ГЕРБ несериозни.

Днес Иван Костов потвърди тезата си в парламента и каза, че в първия антикризисен план на ГЕРБ са записани 10 стратегически цели и 93 мерки, сред които реформиране на публичния сектори и публичните услуги, както и намаляване на бюрокрацията и изграждане на пътната инфраструктура. По думите му все още нищо от обещаното не се изпълнява.
Според него сегашните 60 антикризисни мерки на кабинета Борисов са без стратегически цели и издават страх от реформите, „като птички, в които на управляващите им се привижда идваща пролет”. Командира нарече увеличението на износа като успех с ишлемето. Костов предупреди, че се очаква неизпълнение на приходите на бюджета от порядъка на 20 % и допълни, че ако правителството не проведе реформите ще трябва да търси 1.6 млрд. лева, за да издържа неефективни дейности.

“Как да ги подкрепим? Какво решават? Коя реформа тласкат напред?”, попита пред Би Ти Ви вчера лидерът на ДСБ Иван Костов. И пак обяви пакета за “ляв популизъм”. Мерките демонстрират “страх от реформи”, защото те са непопулярни. “Ние сме правили крайно належащи и отлагани реформи, за което сме платили огромна политическа цена”, припомни той. Съпредседателят на „Синята коалиция” Мартин Димитров също подкрепи Костов и изрази опасенията си, че България ще последва съдбата на Гърция.
„Би било безотговорно в момента да се подкрепя ГЕРБ, да се казва, че всичко е наред, защото не е.”, заяви Димитров в Народното събрание днес. Според него поведението на „Атака” е лоша услуга за правителството, защото в действителност реформите са спрели. „2010-та е много трудна година и ако сега не започнат реформите, ще бъдат направени по по-болезнен начин, може би с участието на МВФ 6 месеца по-късно“, добави той. Димитров напомни за съществуването на двете антикризисни програми на Синята коалиция и оцени сегашните 60 мерки на кабинета като инструмент, който няма да свърши работа.

Намалените приходи в бюджета и икономическите и финансови проблеми на страната не могат да се решат с половинчати мерки, каза на свой ред и Иван Костов, който заедно с Мартин Димитров застана пред медиите за допълнителни разяснения за позицията на сините депутати. Той напомни на сегашните управляващи за възможните два пътя на новопоявилите се партии у нас - или бързи реформи, заедно с плащане на висока цена за тях, или отказ от тях, забрава и изхвърляне от политическия живот на страната, както стана с НДСВ. Костов отново повтори призива си към управляващите, че двете партии са готови да споделят техните отговорности, ако се решат на реформи.
Премиерът Бойко Борисов вчера остро отвърна на неколкоседмичните критики отдясно за забавени и отказани реформи. „По-големи реформи от тези аз не знам кой е правил преди мен”, попита премиерът.

Борисов добави, че не е слушал какво са казали Мартин Димитров и Иван Костов и коментира, че всяка партия има право да прави това, което иска. „Аз не се бъркам в работата на чуждите партии и не давам да се бъркат в моята”, обясни той. „Считам, че това, което и СДС, и ДСБ по време на тяхното управление са правили – търпи много критики, особено в енергетиката.", заяви премиерът. По думите му политиката на Костов е донесла и доста негативи за страната. "Но аз не си позволявам да се връщам назад. Щом са избрали такава тактика – да я прилагат”, каза още министър-председателят.

Бойко Борисов обясни, че от Синята коалиция не са разговаряли с него и ги призова да му се обадят. „Аз завися само от народа. Ако искат да оттеглят подкрепата си – отиваме на избори и народът пак ще каже кой иска да го управлява. Аз съм доказал какво съм направил в сферата на сигурността и в енергетиката, и в здравеопазването, и всичко останало, което сме направили. Нека някой се похвали с повече от това, което сме направили ние” - каза Борисов в отговор на въпрос какво ще се случи, ако Синята коалиция оттегли подкрепата си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4703 |14.04.2010 Р. Овчаров: Акциите на ДАНС са международно скандални . 39| 5447 |12.04.2010 С кадрите на БСП и ДПС ГЕРБ затъва в кризата . 26| 5350 |12.04.2010 Костов: Без реформи различията между ДСБ и ГЕРБ стават явни . 0| 4965 |11.04.2010 В Алма Матер избират между хан Крум и Васил Левски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads