Реклама / Ads
129| 8567 |12.02.2013 НОВИНИ

Ив. Костов откри формулата за по-ниска цена на тока

.
Иван Костов
Контролът е лошо поставен; ДКЕВР сега е продължение на изпълнителната власт, а не бива да е така. У нас има 12 000 мегавата мощност, а се експлоатират само 7 000 плюс износа.
 

И през 90-те години имаше съпротива срещу създаването на функционираща пазарна икономика, обяви по НТВ лидерът на ДСБ Иван Костов. Днес национал-социалистическа партия у нас отново упорито повдига този въпрос. В сектора има държавна собственост в лицето на НЕК, има общинска собственост, в лицето на ТЕЦ-ове, има частна собственост, има чуждестранни инвестиции, т.е. има всичко; проблемът е, че много от тези фирми са взели господстващо положение на пазара, а държавата не защитава хората, коментира Костов.

Контролът е лошо поставен; проблемът е повсеместен; ние вече предложихме поправки в Закона за защита на конкуренцията, за да се бранят потребителите от монополите. Комисията се изживява като някаква квази власт, която не пази интересите на хората, а си мисли, че е управленски орган. Тежкият порок е от времето на Симеон Сакскобургготски. Това се отнася и до ДКЕВР и до други подобни органи, отчете Костов. Конкуренция има на пазара на телекомуникационните услуги, даде пример той. Услугата поевтиня, вкл. и под европейски натиск и европейски правила, тогава не може да не действа пазарът, той повишава качеството на услугата и намалява цената.

Има 5 северноевропейски страни, въвели няколко електромера, които се обслужват с карта. Ако има защита, тя трябва да е за битовите потребители, останалите нека се сблъскат с конкуренцията на пазара. Който се интересува да печели, трябва да направи инвестиция. НДСВ продадоха ЕРП-тата, но в договорите са заложили печалба за наша сметка. Има абсолютно сменена логика - натоварват ни нас с поддръжка на мрежата, с минимизиране на кражбите, коментира Костов. 

Хората в комисиите не могат да свършат никаква работа, те трябва да си ходят, категоричен беше Костов. Органът трябва да стане независим, а сега ДКЕВР е продължение на изпълнителната власт. Защо поевтиняването на газа не се появява в сметките в същия размер, попита той.

Има обвързаности, коментира Костов и добави: Г-жа Кунева е в борда на една френска банка, отпуснала кредит на НЕК, който не може да се покрие.

ДСБ предлага стратегия за енергетиката и енергийната ефективност. Трябва да се окаже силен натиск върху производителите за сваляне на цените чрез намаляване на потреблението, каза той. В България има инсталирани 12 000 мегавата мощност, а се експлоатират само 7 000 плюс износа.

Няма да подкрепим кандидата на ГЕРБ за КС по политическа причина, заключи накрая Костов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5103 |06.02.2013 Костов зове хората да бъдат успокоени, а премиерът да се яви в НС . 80| 5934 |27.01.2013 Костов зове българите да не оставят съдбата си на улицата . 97| 7285 |26.01.2013 Ив. Костов: Аз не съм истински смел човек . 32| 7139 |14.01.2013 Иван Костов: Референдумът се базира на огромна лъжа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads