Реклама / Ads
0| 4495 |11.11.2015 НОВИНИ

Ковачев: Към момента няма решение на Турция за изграждане на АЕЦ "Инеада" до Резово

.
Андрей Ковачев
В началото на месец октомври, медиите информираха за изказване на Министъра на енергетиката и националните ресурси на Република Турция, свързано с повторно активиране на проекта за изграждане на атомна електроцентрала в близост до българската граница. Според него, новата турска АЕЦ трябва да бъде изградена в северната област Инеада, провинция Къркларели, на юг от устието на река Резово, по която минава черноморската граница на България с Турция.
 

В резултат на тези информации, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, който от години следи темата, зададе въпрос до Европейската комисия, както и до турския посланик в Белгия - Хакан Олчай.

 

Турският посланик е препратил въпроса към турското Министерство на енергетиката и националните ресурси. Оттам са отговорили, че "изборът на местоположението  на новата централа продължава съобразно подходите и принципите, определени от Международната агенция по атомна енергия, а така също вземайки предвид технически параметри като сеизмична активност, достатъчна наличност на вода за охлаждане, топографски характеристики, геологични аспекти, транспортна инфраструктура." В тази връзка, все още няма официално решение за местоположението на третата турска атомна електроцентрала.

 

През 2011 г., когато проектът за АЕЦ "Инеада" за първи път бе представен публично, българският евродепутат, отново отправи питане до тогавашния комисар по енергетика Гюнтер Йотингер по темата. Европейската комисия информира, че не е получила от турските власти  никаква официална информация за планирано изграждане на трета атомна електроцентрала на границата с България до река Резово. Писмото внесе успокоение, относно страховете на хората от Резово и цялото Южно Черноморие, след като тогава се потвърди, че е имало такива планове от турска страна, но те са били изоставени. До седмица се очаква и сегашният отговор на ЕК, относно това дали ЕК е запозната с намеренията на Република Турция да строи нова ядрена мощност на границата с Република България/ЕС и относно механизмите, в рамките на които ЕС може да изрази отношение на загриженост и несъгласие с този проект в рамките на преговорния процес с Република Турция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4211 |09.11.2015 Прокуратурата няма да с занимава с Борисов за руските самолети над България . 23| 15661 |06.11.2015 Истината лъсна: Няма изнесени пари от КТБ в чужбина! . 8| 4504 |06.11.2015 М. Андреев: България няма военно разузнаване, а цивилна информационна служба . 11| 4906 |04.11.2015 Менда Стоянова: Реформата в МВР я няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads