Реклама / Ads
16| 3251 |21.01.2022 НОВИНИ

КПКОНПИ към правосъдната министърка: Повторението на кухи фрази прикрива липсата на капацитет

.
Повторението на кухи фрази прикрива липсата на капацитет. С тези думи все още нереформираната Антикорупционна комисия се обърна към правосъдния министър Надежда Йорданова. Повод е изказването на Йорданова, че КПКОНПИ се ползва като бухалка. Ръководената (все още) от Сотир Цацаров институция счита, че работи чудесно.
 

По повод изявления на министъра на правосъдието Надежда Йорданова в сутрешния блок на Нова телевизия: “Настоящата антикорупционна комисия продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните“, Пресцентърът на КПКНОПИ представя следната позиция:

 

Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и нейния политически ментор не може да прикрие липсата на капацитет за реални законодателни предложения, както и съществуващите противоречия относно насоките и съдържанието им.

 

В два поредни доклада на Европейската комисия по Върховенството на закона, КПКОНПИ е една от малкото български институции, чиято работа е оценена еднозначно положително. От началото на 2020 г. досега, Комисията бе приета единодушно от своите партньори, сред които антикорупционните агенции на Франция и Италия, за член на международни организации и мрежи (Мрежа за почтеността, Мрежа на органите за превенция на корупцията (NCPA) и др.)

 

На 16.12.2021 г. бе подписано споразумение с Европейската прокуратура, по силата на което Дирекция “Противодействие на корупцията“ извършва проверки, възлагани пряко от европейските делегирани прокурори.

 

В 45-ото Народно събрание депутати от коалиция “Демократична България“, сред които и Надежда Йорданова и Христо Иванов, внесоха законопроект за изменение на ЗПКОНПИ, който предвиждаше спиране на всички 5876 проверки и всички 836 дела за отнемане на незаконно придобито имущество, както и вдигане на всички запори и възбрани. Сред тях са исковите претенции срещу Васил Божков на стойност 278 299 803, 33 лв., Цветан Василев 1 969 362 699, 17 лв., Иво Прокопиев 199 378 865, 81 лв. и много други лица. Тези намерения прозират и сега в декларираното от министър Йорданова желание за “ревизиране на предявените искове“. Твърденията й за необходимост от привеждане на действащия закон в съответствие с нормите на ЕС са напълно голословни и прикриват точно тези планове. В две поредни решения Съдът на ЕС в Люксембург потвърди, че българският Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество не противоречи на европейското законодателство.

 

В този смисъл само уважението към институциите, независимо от способностите на хората, които временно ги оглавяват, е единствената пречка думите “бухалка“ и “изтривалка“ да бъдат свързани с конкретни имена на действащи политици и министри”, посочват в позицията си от КПКОНПИ.

 

Първите реформи в съдебната система, които се подготвят от настоящото управление, засягат именно Антикорупционната комисия. Предвижда се тя да бъде разделена на две, а освен това бе дадена ясна заявка, че ще бъде сменен и настоящият й председател - Сотир Цацаров. Шефът на КПКОНПИ обаче направи изпреварващ ход и изненадващо обяви, че ще подаде оставка считано от 1-ви март. Тя вече е депозирана в Народното събрание. Ден след като тази новина стана ясна, от ДАНС обявиха, че отнемат достъпа до класифицирана информация на Цацаров, което той определи като резултат от политически натиск от страна на премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3024 |20.01.2022 Йорданова: Не е обсъждана нова кандидатура за председател на КПКОНПИ . 2| 2980 |18.01.2022 Адв. Черногорски: КПКОНПИ не може да бъде ефективна в този състав и при този закон . 18| 4041 |17.01.2022 Премиерът Петков: Съдебна реформа ще има и то скоро. Първият закон касае КПКОНПИ . 3| 2916 |17.01.2022 КПКОНПИ проверява Община Лом

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads