Реклама / Ads
35| 9288 |08.02.2022 НОВИНИ

Правосъдният министър: Аз не съм куриер. Разговор с Цацаров би бил абсурден

.
Надежда Йорданова Източник: стопкадър, bTV
В служебната характеристика на физическото лице Йорданова не е посочена функция „куриер“. Как като физическо лице да изнеса документите, освен ако не приложа служебна процедура, която трябва да проведа в качеството си на министър. Така министърът на правосъдието Надежда Йорданова коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV поканите за разпит от страна на КПКОНПИ. По думите й разговор със Сотир Цацаров би бил абсурден.
 

„Взаимодействаме си в рамките на закона. Ще им бъде предоставена информация. Става въпрос за писмени документи, които трябва да бъдат предоставени по оказания от закона ред. Леко странно е министърът на правосъдието да преразказва тези сигнали“, смята тя.

 

„Поканата от Сотир Цацаров беше точно за днес, когато се очакваше решението на КС по казуса с главния прокурор. Става въпрос за факти и обстоятелства, които са в медийното пространство от месеци наред. Кое наложи тази припряност по начин, по който създава някакви внушения, които излизат извън рамките на закона“, попита министърката.

 

„Напрежението, което се нагнетява за пореден път отклонява общественото внимание от важния въпрос защо и към този момент нямаме повдигнати обвинения и влезли в сила присъди по корупционни престъпления по високите етажи на властта“, смята Надежда Йорданова.

 

„Това, което виждаме в момента, е синхронизирана акция от страна на прокуратура, КПКОНПИ и да не забравяме опозицията, защото много енергично се използват процедурни хватки, за да се запази конкретно статукво в прокуратурата“, добави тя. Според нея това е поредната PR акция, за да не се обсъждат важните за деня неща.

 

„ВСС има нова възможност да премине теста на обществото“

 

Според министъра на правосъдието след днешното решение на Конституционния съд, сега Висшият съдебен съвет има нова възможност да премине теста на обществото, който стои в публичния дневен ред повече от две години.

 

„В Министерството на правосъдието подготвяме предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор и освобождаването му от длъжност по редица въпроси. Съвсем скоро, в първия възможен момент ние ще го внесем за разглеждане във ВСС“, потвърди тя.

 

„Всяко едно от основанията, по които работим са със съществен правен характер. По наша преценка те са достатъчно сериозни, така че да изпълнят конституционната хипотеза за наличието на тежки и системни нарушения или действия, които увреждат престижа на съдебната власт. Очаквам дебат по същество и съответно да видим какво ще изразят членовете на ВСС. Те са имали множество други възможности да се сезират по аналогични въпроси, но винаги са криели своето нежелание да погледнат проблема в очите с различни процедурни въпроси. Този път няма да имат подобно оправдание“, заяви Йорданова.

 

Твърдението на прокуратурата и на самия Гешев, че решението на Конституционния съд било „политическа атака“, тя определи като „странно“.

 

„Всички основания, които ние ще посочим са правни по своя характер и нямат политическа оценка. И към настоящия момент МП работи с българската прокуратура в рамките на закона. Продължаваме да изпълняваме своевременно всяко едно искане за правна помощ. Комуникацията е ежедневна, интензивна и не е спряла в нито един момент“, уточни министърката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3650 |08.02.2022 Съвсем скоро! Правосъдният министър ще поиска от ВСС предсрочно отстраняване на Гешев . 4| 3402 |08.02.2022 Доц. Киселова: Очаквам правосъдният министър да може да внася предложения за отстраняване на Гешев . 1| 3041 |08.02.2022 КС решава дали правосъдният министър може да иска оставката на главния прокурор . 3| 2948 |07.02.2022 Експравосъден министър: България има нужда от свое законодателство тип „Магнитски“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads