Реклама / Ads
16| 3924 |08.02.2022 НОВИНИ

„Лична политическа вендета“ съзря Гешев в решението на КС. Вече дал обяснения за списъка на Петков

.
Иван Гешев Източник: БГНЕС
Ако бъде внесено ново искане в Пленума на ВСС за отстраняването на главния прокурор, всичко е от компетентността на Пленума. Трябва ясно да кажа, че целта на всичко това не е принципна и не касае т.нар. реформа, а целта е персонална, касае личността на главния прокурор и се надявам да не е някаква лична политическа вендета.
 

Така главният прокурор Иван Гешев коментира пред БТА решението на Конституционния съд от днес, според което министърът на правосъдието може да инициира процедура за отстраняване на председателите на върховните съдилища и главния прокурор при определени обстоятелства. Обвинител №1 обаче не каза кой според него стои зад тази „вендета“.

 

Главният прокурор съобщи още, че е дал обяснения пред прокурор от Върховна касационна прокуратура (ВКП) по повод списъка с лица, цитиран от премиера Кирил Петков.

 

„Сигурен съм, че той ще направи същото и ще спази българските закони. Надявам се, че ще сподели пълния списък, който започна да ми чете от телефона си, защото голяма част от имената и прякорите не бяха споменати на вчерашната пресконференция“, надява се обвинител №1.

 

„По всички обществено значими случаи, посочени вчера, многократно сме информирали обществото, информацията е публична на сайта на прокуратурата. Ние не разкриваме престъпления. Ако изпълнителната власт разполага с данни за банкови кредити, например, очакваме тези данни да бъдат предоставени на прокуратурата. Защото прокуратурата, за разлика от БНБ, няма правомощия да осъществява банков надзор. Задължение на изпълнителната власт и основно на МВР е да разкриват престъпления. След това следва да бъде уведомена прокуратурата, за да привлече към наказателна отговорност установените лица. Ако господин Петков предостави нови данни, които до момента не са предоставени на прокуратурата, наблюдаващите прокурори ще направят проверки. Тук е особено важна работата на специализираната прокуратура. Това споделих и пред премиера. Надявам се, че ще бъде използван потенциалът на тези подготвени хора, трябва ясно да се каже, че тяхната работа е приветствана и изключително одобрявана от международните ни партньори и институции“, обясни той в опит да защити спецпрокурорите, които са под прицела на новите управляващи.

 

Главният прокурор още веднъж изтъкна, че причината за срещата му с премиера била желанието на прокуратурата за взаимодействие между съдебната и изпълнителната власт.

 

„Само така могат да се постигнат исканите резултати от обществото в борбата с престъпността. Затова войната, която водят МВР и министерство на правосъдието срещу прокуратурата, освен в противоречие с основни конституционни принципи, е контрапродуктивна и не е в интерес на българските граждани“, твърди Гешев, който бил изключително благодарен на премиера Кирил Петков за проявеното разбиране, както на проведената среща с него, така и на вчерашната му пресконференция, че изпълнителната и съдебната власт следва да си взаимодействат в съответствие с правомощията им.

 

„Наблюдаваме със загриженост как в резултат на политически и персонален натиск и атаки срещу съдебната власт и отделни магистрати, заобикаляне и нарушаване на законите, липсата на взаимодействие и нарушен диалог между институциите се връщат видове престъпност, за които считаме, че сме постигнали видимо добри резултати до момента. Тук не е необходимо да посочвам телефонните измами, кражбите, грабежите, защото това е видимо за българската общественост. Затова и приветствам желанието за диалог и взаимодействие, изразено от Петков“, добави Гешев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2955 |25.01.2022 „Галъп“: Радев започва мандата с високо доверие и остава най-харесваната политическа фигура . 9| 4009 |25.01.2022 Делийски: След събота БСП приключи със смисленото си съществуване като политическа партия . 8| 4614 |09.01.2022 Асен Василев: Пари за пенсии има. Не е политическа грешка обещанието за преизчисление . 9| 8615 |06.01.2022 Детска агресия за политическа (зло)употреба. ГЕРБ отново удариха дъно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads