Реклама / Ads
8| 2872 |20.06.2023 НОВИНИ

Адв. Славов: Как ще се казва партията на Гешев –„Главна каскетура“? Не очаквам да има кой знае каква подкрепа

.
Източник: личен архив
„Как ще се казва партията на Гешев – „Главна каскетура“, шегувахме се. Не очаквам да има кой знае каква подкрепа това, което той ще прави“. Това коментира в ефира на Nova News адв. Петър Славов.
 

„Един прокурор говори с делата си – колко време мина от случая с КТБ? Това изслушване на Цветан Василев можеше да се случи онлайн, същото и с Васил Божков от Дубай. Мисля, че каквото и да каже Гешев, може да е интересно и забавно, но няма да породи правни последици. Може би ще натрупа рейтинг, ще видим“, допълни още адвокатът.

 

Няма феномен „двама главни прокурори“. Получи се неприятна интрига, защото президентът обяви още четвъртък намерението си да подпише указа за отстраняването, но това не се случи. Не знам дали заради технически причини се случи това забавяне, или заради други мотиви, но виждате напрежението, което създаде, обясни още той.

 

Според него бързият избор на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор и освобождаването на заместниците на Иван Гешев е „изключително скандално“. „Не мисля, че трябва да се учудваме, че хората във ВСС, забъркали кашата, вкл. избирайки Гешев, продължават да остават верни на себе си и да забъркват нови каши.

 

Учудвам се, че инициативата им беше оставена. Новият правосъден министър можеше да свика извънредно заседание и този казус да не стои в момента.“

„Правосъдният министър, освен да свика заседание, не виждам защо не атакува решението на прокурорската колегия в съда. Влиза се в защитен механизъм, а трябваше инициативата да е в мандатоносителя. Трябваше да предложат кандидат за и.д. главен прокурор“, смята Славов.

 

На въпрос дали Сарафов ще оттекли искането за имунитетите, той заяви: „Напълно е възможно да предприеме такива действия. Интересно е каква ще му е позицията. Даже президентът днес го призова бързо да реши. Той дотолкова е свързан със скандалите и напреженията обаче, че чисто морално най-логичното е той сам да се оттегли от тази позиция и казусът да се се реши по неуронващ престижа на съдебната власт начин.“

 

„Важно е текстовете да са на масата от началото, а после да има стабилно мнозинство. Говори се за мнозинство, а изведнъж ДПС идва с проект за Конституция, който обаче не е добър, но е единственият. Само това ли е проблемът на конституцията – главният прокурор и прокуратурата?“, попита той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 2903 |18.06.2023 Атанас Славов: Гешев загуби легитимация още в началото на неговия избор поради много провинения и нарушения . 8| 3252 |16.06.2023 Обрат! Антон Златанов се отказва от директорския стол на ”Гранична полиция” . 12| 2651 |16.06.2023 Атанас Славов: Реформата в съдебната власт тепърва предстои, тя не свършва със Сарафов . 4| 2675 |16.06.2023 Министър Славов: Отваря се шанс да осигурим една реформирана прокуратура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads