Реклама / Ads
0| 2523 |23.06.2023 НОВИНИ

Славов ще жали пред ВАС избора на Сарафов

.
Правосъдният министър Атанас Славов още следващата седмица ще обжалва пред Върховния административен съд избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор, след като Иван Гешев бе предсрочно освободен от поста. Заявката за това беше дадена миналия петък, след като изборът на Сарафов стана факт. Вчерашните дебати във ВСС обаче са показали на Славов, че въпросът може да бъде решен окончателно единствено със съдебно решение.
 

Това стана ясно по време на изслушването на Атанас Славов в пленарна зала днес. Изслушването бе по искане на “Продължаваме Промяната” - “Демократична България”, но те не присъстваха заради поредния разрив с ГЕРБ.

 

Правосъдният министър трябваше да отговаря и на депутатски въпроси пред правната комисия и вчера, но изслушването бе провалено от ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”, които не приеха дневния ред на заседанието след две гласувания и то бе закрито. 

 

От изслушването на Славов стана ясно, че в петък (16 юни), когато Сарафов бе избран за временно изпълняващ длъжността главен прокурор, шефът на националното следствие се е обадил на правосъдния министър, за да поиска достъп до помещенията на Главна прокуратура. Тогава Сарафов споделил, че Гешев все още не намира в Съдебната палата, въпреки че към онзи момент вече е бил освободен от длъжност. 

 

“Трябваше да организираме достъпа на Сарафов до помещенията на Главна прокуратура", обяви още правосъдният министър.

 

Пред депутатите Славов заяви още, че няма да предлага свой кандидат за главен прокурор, каквото право има по закон. Правосъдният министър се мотивира с ниското доверие спрямо настоящия състав на Висшия съдебен съвет. Според него нова процедура не би имала достатъчно легитимност не само в съдебната власт, но и в обществото.

 

“На второ място - когато политическите сили ясно са заявили, че имат готовност и че водят консултации за започване на конституционна реформа на главата правосъдие и съдебна власт и са поставени обсъждане на идеи дали изобщо да има главен прокурор, когато има вече публикуван конституционен проект на ДПС, когато има обявен и променен конституционен проект на ПП-ДБ, когато се правят разговори в парламента да се консолидира политическа воля за един проект, който да бъде внесен, та в тази ситуация първо да се инициира процедура за избор на нов главен прокурор и министърът на правосъдието да предлага кандидат, би било абсурдно”, допълни Славов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2627 |23.06.2023 София очаква Скопие да впише българите в Конституцията си, за да се върви напред . 1| 2533 |23.06.2023 Със 128 гласа ”за” Народното събрание откри процедура за предлагане и избор на нов управител на НЗОК . 2| 2659 |23.06.2023 Депутатите все пак ще изслушат правосъдния министър Атанас Славов . 0| 2620 |23.06.2023 Възстановеният на поста председател на Сметната палата: Изкуствено измислен повод беше отстраняването ми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads