Реклама / Ads
3| 3589 |09.02.2022 НОВИНИ

Зам.-правосъдният министър: Внасяме искането до ВСС съвсем скоро

.
Очаквам ВСС да изпълни задълженията си и да вземе законосъобразно и морално решение след внасяне на искането за освобождаване на Иван Гешев. Мандатът им изтича в края на годината и не мисля, че има трети вариант, ако те решат да не стартират процедурата за предсрочното прекратяване на мандната на главния прокурор. Искането ще бъде внесено от правосъдното министерство в най-скоро време.
 

Това заяви пред Нова телевизия зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев. 


Коментарът му идва ден след като Конституционният съд се произнесе и заяви - правосъдният министър има право да иска от Висшия съдебен съвет да стартира процедура за предсрочното прекратяване на мандата на обвинител №1. Дотук се стигна, след като в края на миналата година подобно искане направи служебния министър проф. Янаки Стоилов, но кадровиците във ВСС го отхвърлиха. 


"В правосъдното министерство има данни за някои от хипотезите в Конституцията, които обуславят предсрочното освобождаване на главния прокурор и не мисля, че трябва да чакаме", обясни Ганчев.


Той обаче отказа да отговори кога точно правосъдният министър ще внесе искането си до ВСС. Не е ясно дали това ще се случи след няколко месеца, или дни. 


Днес на разпит в прокуратурата отиват премиера Кирил Петков и началничката на кабинета му Лена Бориславова. Двамата бяха привикани заради срещата им с обвинител №1 преди няколко дни, на която Петков е заговорил за списък с имена на хора, отговорни за корупцията в страната. 


Според зам.-правосъдният министър не са изнесени нови факти, които да предполагат разпита на Петков и Бориславова.


"Отвлича се вниманието от онези теми, които знаем. Като гражданин съм радостен, че едно такова изказване на премиера изглежда провокира прокуратурата да работи. Ако това е начина, да им дадем възможност да работят. Надявам се разпитите на Петков и Бориславова да са перспективни", коментира още Ганчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 9285 |08.02.2022 Правосъдният министър: Аз не съм куриер. Разговор с Цацаров би бил абсурден . 3| 2942 |07.02.2022 Експравосъден министър: България има нужда от свое законодателство тип „Магнитски“ . 11| 3127 |06.02.2022 Транспортният министър: Билетът в БДЖ ще скочи, ако подобрим качеството . 9| 16947 |06.02.2022 Енергиийният министър: Борисов и бивши министри преписват като ученици. Грешно.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads