Реклама / Ads
0| 3024 |04.04.2022 НОВИНИ

Йорданова: Твърденията на Гешев са странни. ВСС е длъжен да разгледа освобождаването му по същество

.
Надежда Йорданова
Твърдението на главния прокурор, че обстоятелствата, въз основа на които се прави извод за наличие за основание за предсрочното му отстраняване не са свързани с действие или бездействие, а са лични, е странно по своя характер. Правомощията на главени прокурор се изпълняват от конкретно физическо лице. Нито едно от основанията, които съм посочила, не е свързано с личния живот на Иван Гешев, с неговите правомощия като главен прокурор.
 

Това обясни пред журналисти правосъдният министър Надежда Йорданова преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет.

 

По-рано тази сутрин Гешев определи искането на министъра като „механичен сбор от нейни свободни съждения“.

 

„Това са неверни политически твърдения - свободни цитати от различни норми. Между трите няма никаква връзка, и трите нямат никаква връзка с Конституцията и законите на страната. От това правно нищо може да се види, че има дълбоко неразбиране на конституционните принципи в страната“, заяви обвинител №1

 

По думите му становището не е писано от юристи. Според Иван Гешев има смесване между правомощията на следовател, прокурор, ръководител на специализираната прокуратура, заместник-главен прокурор и главен прокурор.

 

„Действително настоящият състав на Висшия съдебен съвет все повече показва неспособност да се отнесе отговорно към своите правомощия. Този факто обаче не може да ме откаже и аз да приема усещане за предрешеност на която и да е процедура. Изпълнявам своите правомощия, нека пленумът на ВСС са понесе своята отговоноск за това как изпълнява своите“, коментира Йорданова.

 

„Решението на Конституционния съд за освобождаването на Иван Гешев потвърждава правото на министъра на правосъдието да прави подобни предложения. Длъжни са да го разгледат по същество. Иван Гешев не е предприел действия за намаляване на вредните последици, а напротив с действията и бездействията си ги е усилил“, заяви още тя.

 

„Процедурата за избор на следващ главен прокурор е много ясна и е установена в Конституцията. В тази процедура не е посочено, че изпълнителната власт избира главен прокурор, напротив“, подчерта Надежда Йорданова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3207 |04.04.2022 Иван Гешев: Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата, но нямат правни аргументи . 0| 46356 |03.04.2022 ВСС гласува за предсрочното освобождаване на Гешев . 0| 18649 |03.04.2022 Й. Николов и Б. Станкушев: Европрокуратурата се опитва да заобиколи Гешев заради отказ от правосъдие . 0| 10559 |01.04.2022 Сашо Диков навива Йорданова и Иванов да „разкостят“ Гешев в директен дебат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads