Реклама / Ads
0| 3633 |02.03.2022 НОВИНИ

Йорданова: Приемливо ли е за ВСС да имаме главен прокурор, който нарушава презумпцията за невиновност?

.
Надежда Йорданова Източник: стопкадър, БНТ
Приемливо ли е за членовете на ВСС да имаме главен прокурор, който нарушава презумпцията за невиновност и допуска в негово присъствие подчинен негов прокурор да я нарушава тази презумпция. И допустимо ли е главен прокурор да обижда определени професии и съсловия от юридическата общност по груб начин.
 

Това попита от ефира на Българската национална телевизия министърът на правосъдието Надежда Йорданова, след като внесе искане за отстраняване на обвинител №1 Иван Гешев. Един от въпросите, които министърката поставя на пленума на ВСС с днешното си предложение, е случаят „Гебрев“, който по думите ѝ, е стигнал до задънена улица. Друга тема е случаят „Жоси“. Йорданова сочи девет други обстоятелства.

 

„Нашият анализ показва, че главният прокурор е издал методически указания, които са незаконосъобразни в една конкретна част. Това повлиява върху дейността на всички останали прокурори. Също така има влязло в сила решение на Европейския съд по правата на човека, с което констатира, че г-н Гешев е нарушил презумпцията за невиновност. Това е делото „Баневи“. Решението на Европейския съд е вече влязло и България ще трябва да плаща обезщетение за това нарушения“, обясни министърът.

 

„Изискванията спрямо главния прокурор, както и за председателя на ВКС и ВАС, са изключително високи от гледна точка на професионални и нравствени качества“, добави Надежда Йорданова.

 

„Войната в Украйна промени дневния ред на всички и за пореден път се търси поредното оправдание за това ние да не решим действителния проблем, който имаме с неефективното специализирано правосъдие и недобре работещите специализиран съд и прокуратура. Всеки аргумент против това действие е съвсем очакван“, коментира още тя.

 

По повод информацията, че български генерал е уличен в шпионаж в полза на Русия, министърът на правосъдието заяви, че подкрепя всички действия на прокуратурата, които са в интерес на националната сигурност.

 

„В случай че има необходимост от правно взаимодействие по наказателно-правни въпроси, Министерство на правосъдието е готово да реагира незабавно“, заяви тя.

 

„Що се отнася до днешните активни действия на специализираната прокуратура по повод т.нар. шпионски сигнал, очаквам от прокуратурата, от всички нейни звена, да действат във всеки един момент активно по тези въпроси, а не тогава, когато или има критика спрямо работата на прокуратурата, или се отвори темата за спецправосъдието“, каза Йорданова и припомни: „През годините - както по времето на Сотир Цацаров, така и по времето на Иван Гешев, периодично избухват шпионски скандали, които бързо затихват и отиват в небитието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3322 |25.02.2022 Христо Иванов: Имаме много поводи за притеснение. Путин е диктатор . 0| 13562 |25.02.2022 Руски консул в МО ли имаме или министър натовец?! . 1| 3187 |24.02.2022 Янев почти се поправи: Имаме сериозен въоръжен конфликт . 14| 5432 |23.02.2022 Министър Йорданова: Внесох в МС предложение за промени в Закона за съдебната власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads