Реклама / Ads
0| 3031 |05.03.2022 НОВИНИ

Министър Йорданова: Спецправосъдието се използва като бухалка срещу неудобните

.
Надежда Йорданова Източник: стопкадър, bTV
Специализираното правосъдие в този си вид е неефективно. Използва се като бухалка срещу неудобните. Това коментира пред bTV министърът на правосъдието Надежда Йорданова.
 

Що се отнася до отстраняването на главния прокурор Иван Гешев тя обясни, че това не е война между институциите. След като по-рано през тази седмица внесе девет нови обстоятелства срещу обвинител №1, днес Надежда Йорданова изрази убеденост, че този път Висшият съдебен съвет ще се произнесе по същество по внесените обстоятелства. Според нея ВСС няма как да излезе със същото решение както преди.

 

„Ако не прекрати предсрочно мандата на главния прокурор, Гешев ще си носи отговорността пред обществото“, поясни министърът и заяви, че не желае да говори за проверките срещу главния прокурор през медиите, но загатна: „Анализират се и други практики в прокуратурата“.

 

Във връзка с поредния шпионски скандал министър Йорданова изрази надежда това да не е поредният фойерверк, който започва така публично в работата на прокуратурата и няколко месеца по късно утихва.

 

„Прави впечатление, че в България прокуратурата проглежда за наличието на шпиони и работата им на нашата територия в моменти, когато или се заговори за закриване на специализираното правосъдие или се повдигнат критики към работата на главния прокурор“, обясни тя.

 

От думите й стана ясно още, че се разширява правната помощ за украинските бежанци, дошли на наша територия.

 

„От вчера беше активирана директивата за временна закрила на ЕС. Това означава, че тези хора имат право за една година да бъдат на територията на ЕС и да се ползват с подкрепа. Правата, които имат като бежанци са за социална закрила, здравна помощ, работа, настаняване, цялата палитра от възможности. Има възможност тази закрила да бъде удължена с още 6 месеца“, обясни министърът на правосъдието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4892 |04.03.2022 Руски войници изнасилват жени в окупирани градове, алармира външният министър на Украйна . 0| 3312 |04.03.2022 Енергийният министър обори опорката на Делян Добрев за сделка на газ на двойно по-ниска цена . 0| 3796 |04.03.2022 Министър иска оставката на шефа на НСО заради снежните топки към премиера на Шипка . 0| 3200 |04.03.2022 Министър Божанов: България не е в състояние на кибервойна, предприели сме превантивни мерки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads