Реклама / Ads
19| 5970 |19.12.2021 НОВИНИ

Петков: Ако Гешев си подаде оставката, бих го поздравил. Ще направи нещо отговорно и ще ни спести време

.
Надявам се, че в един момент Иван Гешев наистина ще реши да си подаде оставката, но това зависи от него. Ако го направи, бих го поздравил, че е направил нещо отговорно за българската правосъдна система, защото ни е спестил време. Всички чакат тази стъпка. Ние сделки не правим.
 

Това заяви пред bTV премиерът Кирил Петков. Повод за коментара му е един от основните приоритети на новата власт - реформа в съдебната система и смяна на главния прокурор. Голяма промяна се подготвя в КПКОНПИ. По думите на Петков антикорупционната комисия ще може да разследва до определено ниво и да обжалва, ако прокуратурата откаже да повдигне обвинения на база на събрани от КПКОНПИ доказателства. Петков е категоричен - новото правителство подготвя комплекс от мерки. 


"Висшият съдебен съвет и инспекторатът към него са нещо, към което ще се целим. Сменим ли инспектората с хора, които са с висока почтеност, имат истинско желание за промяна, следващата стъпка е да видят дали ВСС си върши работата и дали самият главен прокурор го е направил. Обвинител №1 няма имунитет срещу престъпления. Ако той някъде по пътя е направил корупционна грешка или новата КПКОНПИ открие нещо такова, те могат да дадат тези данни и на новия инспекторат. Чакаме отговора дали правосъдния министър може да повдигне въпроса за уронване на престижа", посочи още Петков. 


Според премиера от Брюксел са доволни от предложенията. Европейската комисия е посочила, че това е повече от изискванията. Петков е категоричен - не е нужно да бъде написан нов План за възстановяване и устойчивост.


Решението за налагането на мораториум Петков определи като нужно. По думите на премиера налагането му е било сложно, но е дало необходимото време за извършване на анализ, за да се прецени дали вдигането на цените е обосновано и не става дума за политически сътресения. 


"Трябва да направим пълни проверки по веригата - дали няма течове, дали не могат да се спестят пари. Винаги най-лесно е да се качат цените. Искаме да направим всичко възможно тези цени да са най-ниски и си взехме време, подкрепен бе този мораториум, който не бе внесен от нас", обясни Петков. 


По думите му особено необходимо е да се смени състава на КЕВР като на мястото на председателя с изтекъл мандат и на още един член се сложат компетентни хора, а КЕВР да не бъде "печат за новите цени, а да има истински регулаторни правомощия". 


"При всички случаи на нас ни трябваше време. Не може от ден 1 след като си встъпил, първите сметки да са с 30% нагоре. Радваме се, че сега имаме тези дни за анализ какво се случва с доставчиците на газ, с азерския газ, износа на ток. На нас ни трябват 20-30 дни. Другото е КЕВР. Това е независим орган и има мандати, които са изтекли. Надявам се те да бъдат попълнени с качествени хора. Не соча с пръст никого в този момент. Не беше нормално точно в първия ден на новото правителство това да бъде обявявано с новите цени. Едва ли е проста случайност. Законът дава много правомощия на КЕВР, които тя не изпълнява. Може да направи пълна проверка по веригата, за да види дали разходите са същите. КЕВР не трябва да е печат на крайните цени, а да има истински регулиращи правомощия. Новият екип се надявам да сложи 20-30 одитора, които да започнат да си вършат работата", посочи още Петков.


Правителството работи и за мерки за бизнеса заради високите цени на електроенергията. Идеята е да има под и таван за подпомагане и пари да получат онези, които не са успели да договорят по-ниски цени и да има таван за общия харч от бюджета. 


"По този начин би трябвало да дотираме фирмите, които имат най-много нужда, да не ни изненада крайната цифра и да не субсидираме бизнеси, които имат вече ниски цени. Харесва ми философията - не е правилно да даваш една сума на всеки. Очаквам до края на другата седмица да имаме ясен модел на подпомагане", посочи Петков. 


"Преди да говорим за дупката, която ще бъде покрита при казуса с “Топлофикация”, трябва да видим, че това зависи от цените на газа. Можем да купуваме от “Газпром”, но можем да купуваме и азерски газ. Този газ от Азербайджан е близо 60% по-евтин. Има едни подписани анекси, които изследваме, но ако успеем да го направим, дупката, която ще трябва да менажираме, е доста по-различна. Трябва да направим всичко възможно цените, базирани на реални разходи, да бъдат намалени. Представете си разлика от 60%. Ако успеем заедно да направим един по-успешен микс за българската газопреносна система, дупката може да е много по-различна. Радостни сме, че имаме време на спокойствие, за да го използваме и да видим къде са реалните разходи", обясни още Петков.


Той посочи още, че е възможно мораториумът а бъде прекратен преди март.


По думите на премиера инфлацията у нас се дължи на два основни компонента - европейски и вътрешен. Европейският се отнася до напечатването на нови пари, които ще бъдат вкарани по Плана за възстановяване. Вторият компонент обаче е чисто български и също е труден за контролиране. Той е свързан с повишаването на доходите на най-бедните хора, които не спестяват, а харчат бързо.


Кирил Петков коментира ваксинационната кампания у нас на фона на приближаващата нова вълна заради мутацията на COVID-19. Според здравни експерти тя ще дойде към края на януари. Петков посочи, че ще бъде засилена информационната кампания за ваксините като ще бъдат таргетирани хората, които отказват да се имунизират срещу COVID-19. 


"Те не са лоши хора, ние разбираме техните страхове. Очаквам, че следващата голяма вълна ще дойде към 20-ти януари. Имаме около 30 дни. Ако успеем да ваксинираме 300 хил. души, които са, например, пенсионери, и 1.1% от тези хора няма да отидат в болница, освобождаваме хиляди легла, намаляваме тежестта върху болниците", посочи още Петков.


По отношение на споровете между България и Република Северна Македония новият премиер обясни - ще изчака Скопие да излъчи нов министър-председател и в началото на януари българският премиер ще замине за западната ни съседка, където ще поиска начертаването на карта и сформиране на пет работни групи по ресори. 


"Има и червени линии, които не можем да преминем. Най-важното за мен е македонците с български корени да бъдат защитени срещу дискриминация и срещу езика на омразата. Това трябва да е основна цел за всеки европейски гражданин. Трябва да има някакъв тип инструмент, който да гарантира, че всеки такъв инцидент ще бъде осъден като неевропейски. Няма да отстъпим от сериозните български позиции. Но можем много да спечелим заедно. Надявам се същият конструктивен тон да бъде зададен и от македонска страна", обясни още Петков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 54228 |19.12.2021 Василев към Харизанов: Гешев трябва да бъде сменен. Не може в прокуратурата да има ”наши” и ”ваши” . 4| 3465 |18.12.2021 Андрей Гюров, ПП: Очакваме Гешев да си подаде оставката . 44| 33666 |18.12.2021 Бърз или мъртъв: Гешев е готов да изтъргува арест на Борисов . 35| 7755 |17.12.2021 Кирил Петков: Чадърите свършиха, дал съм на Рашков пълна свобода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads