Реклама / Ads
14| 3650 |08.02.2022 НОВИНИ

Съвсем скоро! Правосъдният министър ще поиска от ВСС предсрочно отстраняване на Гешев

.
Надежда Йорданова, Емил Дечев Източник: БГНЕС
Правосъдният министър Надежда Йорданова ще задейства във Висшия съдебен съвет процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Това стана ясно на брифинг, часове след като излезе решението на Конституционния съд, с което се допуска подобно искане от страна на министъра на правосъдието.
 

Йорданова изтъкна, че ще се възползва от тази хипотеза като продължи действията и на предходни колеги преди нея и в резултат на анализ на действията и бездействията на главния прокурор ще започнат процедурите и ще ги продължат.

 

„От наша гледна точка това решение беше очаквано. Последиците от него са изключително важни. Безспорно стана ясно, че едно от важните взаимодействия между министъра на правосъдието и съдебната власт е именно министърът на правосъдието да иска предсрочно прекратяване на мандатите на т.нар. „трима големи“, когато са налице конституционните основания за това. Това е една от важните гаранции срещу капсулиране на съдебната власт“, посочи тя.

 

„Процедурата по предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев ще бъде задействана възможно най-скоро. В момента се анализират сигналите срещу главния прокурор и се преценява за кои от тях има основания да бъдат представени пред ВСС, уточниха от министерството на правосъдието, но не се ангажираха с конкретни дати и срокове.

 

Зам.-министър Емил Дечев обясни, че правосъдното министерство работи по различни сигнали срещу главния прокурор и на база на част от тях ще се внесе конкретно искане във Висшия съдебен съвет. Той бе категоричен, че „не може законова процедура да бъде политическа атака“, каквито реакции дойдоха от прокурорските среди.

 
„Ние не слагаме знак за равенство между главен прокурор и институцията на прокуратурата“, подчерта Дечев.

 

Процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор беше внесена във ВСС още от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов, който по настоящем е конституционен съдия. Мнозинството на пленума на ВСС обаче тогава отхвърли искането му като недопустимо, което провокира и питането към Конституционния съд от страна на МС.

 

Днес Конституционният съд реши единодушно, че правосъдният министър може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на ВКС и ВАС. Предстои публикуването на мотивите към решението. Янаки Стоилов не е участвал в гласуването.

 

Питането на Министерския съвет до Конституционния съд беше направено след отказа на ВСС да разгледа по същество предложението на служебния правосъден министър  проф. Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев.

 

През последния месец настоящият министър на правосъдието Надежда Йорданова неколкократно заяви, че би инициирала процедура за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев във ВСС, ако Конституционният съд допусне това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 45373 |08.02.2022 Проф. Евгений Дайнов: Очаквам Кирил Петков съвсем скоро да ”вкара в пътя” министрите от ИТН и БСП . 4| 3406 |08.02.2022 Доц. Киселова: Очаквам правосъдният министър да може да внася предложения за отстраняване на Гешев . 1| 3044 |08.02.2022 КС решава дали правосъдният министър може да иска оставката на главния прокурор . 6| 6109 |02.02.2022 МВР разследва КЕВР и ПАВЕЦ „Чаира“. Поне един от „Булгаргаз“, вероятно Павлов, с обвинение съвсем скоро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads