Реклама / Ads
0| 2524 |26.05.2022 НОВИНИ

Министър Йорданова: Закриването на съдебни органи не е лесна задача

.
Надежда Йорданова Източник: БГНЕС
”Закриването на съдебни органи не е лесна задача. Изисква много сериозна и прецизна организационна работа, но това е нещо, което трябва да бъде свършено”. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова по време на брифинг.

'Към настоящия момент законът е ясен, той предвижда 3-месечен период, в който ръководителите на спецсъдилища и прокуратурите трябва да организират предаването на висящите и приключилите дела. Това, което чухме през последните няколко седмици са различни твърдения за невъзможност за изпълнение на действащия закон и твърдения за непълноти. Всъщност на всеки един от въпросите има законодателно решение, въпрос на организационна работа и организационно решение. В конкретни случаи е възможно да бъдат променени правилата, приети от пленума на ВСС, от прокуратурата за организацията на работата на техните администрации", това коментира Йорданова по повод 6-месечния буферен период, в който няма да се възлагат нови случаи на спецправосъдието.

 

Йорданова е категорична, че към настоящия момент няма формулирано и внесено такова законодателно предложение.

 

"Има предложение спрямо мен да бъде организирана работна среща с моя екип, с представители на закриваните спецпрокуратурата и спецсъда, и членове на ВСС. Ние, разбира се, сме отворени да изслушаме техните притеснения. Аз очаквам, обаче този период да не бъде в бездействие, а да бъде предприето всичко необходимо за изпълнение на закона.", категорична е министърката.

 

"Висящите дела, спрямо които е настъпил принципа за несменяемост на съдебния състав, продължават да се гледат от съответния състав, който е провел съответното заседание, до влизане на закона. Административното обслужване, организацията на тази работа, това го поемат Софийски градски и Софийски апелативен съд. Делата ще се гледат в същата сграда, в същия съд.", коментира министър Йорданова по повод започналите към момента дела.

 

"В нито един от аргуменитите, които чух, аз не виждам необходимост за законодателно изменение. Бяха поставени много въпроси относно изпълнение на наказанията и до толкова, че ГДИН е към министъра на правосъдието. Това е въпрос, на който трябва да отговорим внимателно. Трябва да се спре с това желание за всяване на паника. Няма основание за паника", коментира министър Йорданова предстоящото закриване на спецправосъдието, срещу което се противопоставя обвинител №1 Иван Гешев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 16604 |25.05.2022 Зам.-министър Христанов потвърди, че се разследва бивш депутат, като подкупът му скочил на 6 млн. на година . 0| 3012 |25.05.2022 Надежда Йорданова: Законът за закриването на спецправосъдието влиза в сила от 1 юли . 0| 2504 |24.05.2022 Министър Божанов търси сътрудничество за налагане на кирилицата в сайтовете на администрациите . 0| 2504 |24.05.2022 Министър Николай Денков: Няма нищо по-силно от знанието
Реклама / Ads