Реклама / Ads
0| 3572 |17.03.2022 НОВИНИ

Надежда Йорданова: Всяко твърдение на главния прокурор е квалификация

.
Надежда Йорданова
Публичният дебат за закриване на специализирани съд и прокуратура бе проведен вчера. В рамките на 12 месеца дебатираме тази тема с главния прокурор за трети път. Разгледани са всички негови аспекти. Това каза по БТВ правосъдният министър Надежда Йорданова във връзка с промените в закона за съдебната власт.
 

Законопроектът е в парламента и други форми на дебат към момента не виждам с какво ще допринесат. В рамките на 9 часа всички страни имаха възможност да кажат  своите становища, включително и главния прокурор. 


Всяко твърдение на главния прокурор е квалификация. Има гаранция, че висящите дела в съдебна фаза ще бъдат довършени от същите съдии, които в момента ги гледат. Дали има бум на престъпността, може да каже МВР. При мен данни за това не са дошли. Дали ще бъде юридическа катастрофа закриването - да припомня че се наложи на депутатите да пояснят, че не става въпрос за закриване на цялото правосъдие, а на един съд - специализиран и две прокуратури. Т. е съвсем малка част от компетентните органи. 


Има не само един, а много резонни препоръки, които фокусирано целят да подобрят нашите предложения. За това как да се уреди статута на магистратите - да се вземе предвид житейската ситуация на всеки. Ще ги имаме предвид между първо и второ четене. 


Законопроектът бе предложен на обществено обсъждане. Получиха се много становища. Асоциацията на прокурорите казаха вчера, че министерство на правосъдието е разгледало техните бележки.


Трябва да акцентирам върху отговорността на ВСС. Преназначаването на магистратите е отговорност на ВСС и те трябва да се справят с нея.  

Един от побойниците на протестите бе назначен в Бюрото за защита на свидетелите лично от Гешев. Време е  да приемем, че всяка институция трябва да носи своите решения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2770 |17.03.2022 Надежда Йорданова се срещна с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши . 0| 3126 |17.03.2022 Надежда Йорданова: Увеличаваме каналите за комуникация с Европейската прокуратура . 0| 2843 |14.03.2022 Денков: Всяко училище ще може може да кандидатства за STEM център по Плана за възстановяване . 0| 3138 |09.03.2022 Надежда Нейнски: България трябва да се освободи от примката на Русия в енергетиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads