Реклама / Ads

0| 4320 |14.04.2022 НОВИНИ

Окончателно: Закриха Специализираното правосъдие

.
Народното събрание закри Специализирания и Апелативния специализиран наказателен съд. Законотворците гласуваха с 122 гласа ”за”, 75 ”против” и без въздържали се.

Парламентът закри и специализираната и апелативната специализирана прокуратура като част от промените в Закона за съдебната власт на второ четене. При гласуването на закриването на двете специализирани прокуратури нямаше дебати. Народните представители гласуваха с 124 гласа "За", 67 "против" и без "въздържали се".

 

Цял ден в Народното събрание обаче имаше дебати по темата. Дани Каназирева от ГЕРБ, която през целия ден се изказва остро по отношение закриването на спецправосъдието, заяви:

 

"Ако до вторник до второ четене в правна комисия имах съмнения и смятах, че може би имате аргументи за случващото се, уреждането на статута на магистратите категорично затвърди убеждението ми, че единствената ви цел е да подмените магистратите по делата, което значи, че те ще започнат отначало, ще изтекат давностните срокове и няма да видим реални присъди. Не знам в кой век смятате, че живеем, но отдавна отмина времето на принудителното заселване. Въвеждате недопустимо квотен принцип, ограничавайки правото на магистратите да заявят желанието си и да бъдат преназначени по възможност в същия съдебен район. Нарушавате Конституцията и това ще стане много скоро съвсем ясно. Целите подмяна на магистратите по тези знакови и тежки дела с огромен материален интерес".

 

Каназирева дори прогнозира, че съдиите могат да си направят отвод заради репресията, която се упражнява върху тях.

 

Опонира й Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната".

 

"Изказването ви не беше особено експертно, защото имаше неточности. На първо място - отвод за репресия… отворете НПК. Там са изброени хипотезите, при които един съдия може да си направи отвод. Това е политическо говорене. Не се предвижда възможност съдиите да посочват къде да бъдат преназначени. И ви го казаха на заседанието на комисията много ясно. За какво разселване говорим и как ще подменим точно магистратите? Делата ще продължат да се гледат от същия съдебен състав. Ние тези съдии нямаме възможност да ги махнем от състава, който гледа съответните преписки. За необразуваните дела - съмнявате се в компетентността и почтеността на съдиите, които правораздават по места ли?".

 

Със законодателната инициатива се предлага закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури. В законодателната поправка фигурира и отпадането на кариерните бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет - нещо, което също стана факт по-рано днес.

 

Реформата се подкрепя изцяло от четирите партии в управляващата коалиция.

Обвинението брани със зъби и нокти съществуването си и критикува идеята с мотив, че спецправосъдието у нас работи безотказно, а резултатите са налице. В същото време в редица доклади посочват, че у нас има проблем заради липсващите осъдителни присъди за корупция по високите етажи.

 

От ГЕРБ също са против идеята. От трибуната на парламента днес в пламенна защита на специализираното правосъдие излязоха Борисовите депутати и попитаха - в интерес на олигарси ли е предложението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2470 |14.04.2022 Окончателно: Парламентът отмени „кариерните бонуси” на членовете на Висшия съдебен съвет . 0| 2636 |23.03.2022 Закриха спецправосъдието на първо четене. Само ГЕРБ и ДПС против . 0| 13533 |20.03.2022 Закриха бойковистките ”Монитор” и ”Политика” . 0| 2644 |11.03.2022 Окончателно: Живко Мартинов с 2-годишна условна присъда заради ”Суджукгейт”
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ