Реклама / Ads
0| 2958 |14.07.2022 НОВИНИ

КС отряза Гешев: Закриването на органите на спецправосъдието не противоречи на Конституцията

.
Конституционният съд отряза главния прокурор Иван Гешев и единодушно реши: Закриването на специализираните съдилища и прокуратури не противоречи на Конституцията.
 

Съдиите обаче виждат противоконституционност в така наречените квоти за преназначаване на магистратите в другите съдилища и прокуратури.

 

Решението идва две седмици преди специализираните правосъдни структури да престанат да съществуват. Заради сезирането на Конституционния съд от главния прокурор Иван Гешев Висшият съдебен съвет временно спря преназначаването на спецмагистратите. Сега съдебните кадровици имат 14 дни, за да направят това.

 

Въвеждането на квотите беше, за да няма прекалено много струпване на спецмагистрати в Софийския градски съд и Софийския апелативен съд.

 

С това беше въведено изискването за определен брой магистрати, които могат да дойдат в тези съдилища. Сега обаче решението на Конституционния съд ще трябва да преобърне модела и Висшият съдебен съвет, който заради делото в КС, което беше по искане на главния прокурор Иван Гешев, ще трябва в много кратки срокове да извърши преназчението.

 

На 28 юли не трябва да съществуват Специализираният съд и Специализираната прокуратура, тоест дотогава трябва да се задвижи процедурата по преназначаването. А от този ден нататък да има и прехвърляне делата и решаване на въпросите с архивите на Специализирания съд и прокуратура.

 

По-късно днес се очакват и коментари на институциите, които трябва да действат съобразно решението на Конституционния съд. А то е второто поредно през тази седмица  - искане на противоконституционност на главния прокурор беше отхвърлено, като то беше свързано с възможността обвинител номер едно да бъде извикван и изслушван в парламента и  депутатите да дават указания към неговите доклади. И там КС не откри противоконституционност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3071 |12.07.2022 КС отряза Гешев: Депутатите ще го изслушват на 3 месеца и ще му дават препоръки . 0| 2899 |07.07.2022 Гешев: Съдебната реформа цели да се овладее прокуратурата, МВР изпълнява поръчки . 0| 2845 |04.07.2022 Марин Райков: Закриването на руското посолство в София би било грешка на Москва . 0| 6401 |01.07.2022 Путин е пас за закриването на посолството в София. Външно министерство да решава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads