Реклама / Ads
0| 2869 |07.07.2022 НОВИНИ

Гешев: Съдебната реформа цели да се овладее прокуратурата, МВР изпълнява поръчки

.
Иван Гешев
Съдебната реформа цели да се овладее прокуратурата и да се сложи послушен главен прокурор. Това каза Иван Гешев пред журналисти на влизане във ВСС. По думите му МВР изпълнява поръчки.
 

„И съответно си мисля, че магистрати, съдии и прокурори, могат да бъдат поставяни пред избора, който имат някои представители на изпълнителната власт - да нарушат евентуално закона или да останат без работа и да не могат да хранят семействата си", допълни Гешев, цитиран от НТВ.

 

Главният прокурор изказа съболезнования на семействата на починалите млади жени при тежката катастрофа в София. „Това е последицата от т.нар. „съдебна реформа", посочи главният прокурор и припомни предложенията за по-тежки наказания на шофьори, причинили катастрофа след употреба на наркотици и алкохол.

 

От прокуратурата излязоха със съобщение, в което се казва:

 

Главният прокурор Иван Гешев поиска Висшият съдебен съвет (ВСС) да публикува на интернет страницата си внесено от него на 12 май становище относно предложение на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за предсрочното му освобождаване от длъжност, както и постановление на Специализираната прокуратура (от 21 януари) за отказ да се образува досъдебно производство. Това съобщиха от Прокуратурата.

В становището са изложени конкретни доводи и възражения по всеки пункт от предложението на Янаки Стоилов и уточнението към него, внесено на 19 април от министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

 

„Главният прокурор посочва, че в голямата си част предложението на Янаки Стоилов почива на информация, представена от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, както и на избирателно подбрани медийни публикации. Изложенията на Бойко Рашков и Надежда Йорданова съдържат твърдения и интерпретации с политически характер. В разрез с принципа за разделение на властите се коментират и конкретни неприключени наказателни производства”, отбелязват от Прокуратурата.

 

Във връзка с твърденията за нерегламентирано разгласяване на данни от досъдебни производства, включително и на доказателства, събрани чрез специални разузнавателни средства, се посочва, че е извършена лична проверка от прокурор и е постановен отказ да се образува досъдебно производство поради липса на извършено престъпление от общ характер. Бойко Рашков не е обжалвал това постановление.

 

Основно право на българските граждани е да получават информация. По дела от обществен интерес прокуратурата предоставя информация при стриктно спазване на българското законодателство (чл. 198 от НПК) и на международните актове, по които България е страна, посочват от там. Съобразява се необходимостта от прозрачност и отчетност на съдебната власт, препоръчани в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка.

 

Официалната информация, разпространявана от ПРБ, се основава на събраните до момента на публикуването й доказателства, като в нито един момент не се поставя под съмнение презумпцията за невиновност на конкретни лица.

 

Искането на главния прокурор ВСС да публикува постановление на Специализираната прокуратура е свързано с предложение до ВСС на правосъдния министър Надежда Йорданова от 2 март и произнасяне на Върховния административен съд от миналата седмица. Визираният в предложението случай не се отнася до мандата на главния прокурор Иван Гешев, нито до негови лични действия или бездействия, отбелязват от Прокуратурата. Специализираната прокуратура е извършила проверка по реда на Закона за съдебната власт и е постановен отказ за образуване на досъдебно производство. Не са налице данни за престъпление по служба или срещу правосъдието, извършени от главния прокурор. Няма данни за превишаване на власт или за нарушения на етичния кодекс, посочват още от Прокуратурата.

 

В становището на главния прокурор до ВСС се посочва, че при противодействието на престъпността дейността на всяка от трите власти е немислима без усилията на останалите. За гражданите са важни резултатите в борбата срещу престъпността, а не личното отношение на министъра на вътрешните работи към главния прокурор, се казва още в съобщението.

 

„Свидетели сме на цялостна кампания, водена от страна на представители на законодателната и изпълнителната власт срещу Прокуратурата на Република България (ПРБ). Под предлог за законодателни промени и реформи в съдебната власт всъщност се цели персонална смяна на главния прокурор, овладяване на прокуратурата и подчиняването й на изпълнителната и законодателната власт, което противоречи на основни европейски ценности и фундаментални конституционни принципи”, посочва Иван Гешев.

 

Към становището е приложен кратък анализ на правомощията на главния прокурор съгласно Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, тъй като в някои случаи прави впечатление непознаването на основни положения, свързани с правния статус и правомощията му, и се правят погрешни трактовки и внушения за командироването на прокурори и работата по делата, посочат от Прокуратурата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3272 |13.06.2022 Инициатива ”Правосъдие за всеки”: Смяна на властта сега може да остави съдебната реформа в трета глуха . 0| 3165 |18.05.2022 Георги Георгиев към протестиращите: Елате да свалим Гешев и да отпушим съдебната система . 0| 3086 |18.05.2022 Кабинетът ще одобри промени в Закона за съдебната власт и пътищата . 0| 3336 |10.05.2022 Рена Стефанова към Гешев: Дали не е проявено специално отношение към мен? За къщата в Барселона и за кюлчетата питам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads