Реклама / Ads
7| 7311 |12.02.2020 НОВИНИ

КПКОНПИ уличи трима висши чиновници за конфликт на интереси

.
Източник: БГНЕС
КПКОНПИ установи конфликт на интереси за трима служители на висши постове. Сред тях е и шефът на НЕК - Петър Илиев.

След проверка на антикорупционната комисия е станало ясно, че има конфликт на интереси при трима служители на висши длъжности. Срещу тях е било образувано производство, съобщават от КПКОНПИ.

 

Конфликт е бил установен при изпълнителния директор на НЕК ЕАД - Петър Илиев. Според комисията той е гласувал приемането на годишен финансов отчет и доклад за дейността на дружеството, според които става възможно изплащането на допълнителни финансови възнаграждения на членовете на НЕК ЕАД. По този начин Илиев е предоставил на себе си възможността за получаване на допълнително възнаграждение по договора му за управление, смятат от КПКОНПИ.


Другото лице, попаднало под ударите на комисията е Кольо Динков - ректор на Университета за Хранителни технологии - Пловдив. Действията са по сигнал за това, че с докладна записка до председателя на Общото събрание на Университет, е определил себе си за ръководител на проект по Оперативна програма, за което е получил и възнаграждения.

 

Третото лице, посочено от КПКОНПИ за конфликт на интереси е Цветомира Дончева - бивш директор на РИОСВ-Шумен. Според органа тя е утвърдила изисквания за провеждане на конкурс за заемане на длъжността “директор на РИОСВ” като на условията отговаряла самата тя.

 

На днешното заседание КПКОНПИ образува производства за установяване на конфликт на интереси по отношение на лица по смисъла на чл. 6 ал. 1 ЗПКОНПИ, както следва:

Кмет на Община Ковачевци - по сигнал, че свързани с кмета лица ползват общински имоти, с част от които са участвали пред Държавен фонд „Земеделие“ и са им изплатени субсидии. В хода на производството ще бъдат проверени данни и за това, че кметът ръководи търговските дружества на майка си, като използва ресурси на общината. Проверка ще бъде извършена и за твърденията, че кметът използва суми, отделени за снегопочистването в общината, за предоставяне на бонуси на служители по негова преценка.

 

Председател на Общинския съвет – Ковачевци, по сигнал, че негови роднини ползват общински имоти за получаване на субсидии от Държавен фонд „Земеделие“;

 

Председател на Общински съвет – Мирково по сигнал, че е предложил на Общинския съвет да гласува месечно възнаграждение на кмета на общината, което да е процентно съотношение (73%) от възнаграждението на министър, както и свое възнаграждение като председател на Общинския съвет;


Двама общински съветници от Общински съвет - Асеновград – по сигнал, че единият участва в управлението на спортни клубове, финансирани от общината, и е гласувал „за“ тези субсидии, а вторият – за това, че е гласувал месечното възнаграждение на баща си, който е кметски наместник в населено място в същата община;

 

Директорът на РЗОК – София, по сигнал за това, че съпругът й работи на същото място и е назначен като неин подчинен служител.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 7960 |08.02.2020 Само във Фрог: Спорна сграда в Тюленово се строи върху възбранен от КПКОНПИ имот (допълнена) . 2| 4088 |04.02.2020 Коронавирусът влиза в България? Трима със симптоми в Хасково . 2| 3548 |03.02.2020 КПКОНПИ ще отнема имущество на Баневи за 140 млн. лева . 20| 5849 |03.02.2020 Узунов: Не ми е работа, но има повод да се възобнови проверката на КПКОНПИ срещу президента
Реклама / Ads