Реклама / Ads
0| 3725 |19.02.2020 НОВИНИ

Край на гурбетчиите на Острова. Кой ще бере ягоди след Brexit?

.
Нискоквалифицирана работна ръка няма да могат да получат английска виза. Новината за това идва почти месец след като Великобритания напусна Европейския съюз.
 

Правителството на Борис Джонсън настоява работодателите на Острова да спрат да разчитат на евтина и временна работна ръка от Европа и по-специално бедните държави в съюза. Те призовават компаниите да инвестират в задържане на служителите си и да работят в посока автоматизация и технологично развитие.

 

Според правителството всички граждани ще бъдат третирани по еднакъв начин, независимо дали идват от страна-членка на ЕС, или не. Мерките ще влязат в сила след приключването на свободното придвижване между ЕС и Великобритания на 31 декември.

Това, разбира се, е позицията на Консервативната партия. След предизвиканите от Джонсън предсрочни парламентарни избори, консерваторите успяха да постигнат мнозинство, което от своя страна направи и много лесно постигането на сделка за бленувания евроразвод. Консервативното мнозинство в парламента се случва за пръв път от Маргарет Тачър насам.

 

Основната линия в Brexit политиката бе именно това - чуждестранната работна ръка под формата на “тъмни балкански субекти” взима хляба от ръцете на британския гражданин.

Лейбъристите обаче не смятат точно така. Според партията след Brexit обстановката в страната е доста враждебна в момента, което прави много трудно привличането на работна ръка. Освен всичко, гурбетчиите, които вършат черната земеделска работа на Острова, така неприятна за изисканите англичани, вече няма да бъдат наемани. Това автоматично означава, че крехките британци ще трябва да си изцапат ръцете, ако искат продукцията им да не отиде на вятъра.

 

Консервативната партия държи на своето така или иначе. Според депутатите на Джонсън чрез ограниченията на преден план ще излезе каймака във Великобритания - най-добрите и най-умните.

 

Пред BBC Прити Пател - министър на вътрешните работи на Великобритания, заяви, че правителството иска да насърчи хората с правилните умения и таланти и да намали броя на онези с ниски квалификации, идващи от други страни. Според правилата чужденци ще могат да получат работа във Великобритания, само ако говорят английски и имат реално предложение за сериозна работа с “одобрен спонсор”. Системата, при която точки ще бъдат давани за определени умения, квалификация, заплащане или професии, ще влезе в сила от 1 януари 2021 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4342 |19.02.2020 Каква част от тоновете развалено месо са стигнали до крайния потребител? . 1| 3941 |18.02.2020 Над 6 тона негодно месо откриха в склад край Плевен . 1| 4041 |16.02.2020 Нерегламентирана площадка за отпадъци край Силистра . 0| 3896 |13.02.2020 Микробус с деца катастрофира край Кокаляне, пет са пострадали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads