Реклама / Ads
1| 4084 |03.02.2024 НОВИНИ

Крайнолеви анархисти взривиха бомба в центъра на Атина /видео/

.
Пожарникари работят в района, където е избухнало взривно устройство пред гръцкото министерство на труда в Атина Източник: Cyprus Mail
В центъра на Атина, близо до сградата на Министерството на труда, снощи избухна бомба и нанесе щети на сградата. При взрива няма пострадали, съобщава в. „Катимерини“. Полиция и пожарникари са обезопасили района, след като устройството е било взривено в 1.29 сутринта местно време, а Отделът за борба с тероризма разследва взрива.
 

40 минути по-рано неизвестно лице от името на неизвестната засега организация „Революционен клас за самоотбрана“ е изпратило предупреждение до вестник "Ефимерида Тон Синтактон", че в близост до министерството има поставено взривно устройство.

 

В друго обаждане човек казал, че е поставена бомба пред банка, намираща се в близост до министерството. Вестникът веднага уведомил полицията, която обградила мястото. Държавната телевизия ERT съобщи, че взривното устройство е било в торба, поставена на ограда пред сградата на банката в близост до министерството.





Експлозията е станала в 1:29 часа през нощта в петък срещу събота в Атина. Има само материални щети. В 00:48 часа полицията е уведомена от журналисти от медия “Ефимерида тон Синтактон”, която е получила телефонно обаждане, в което е дадено предупреждение, че бомбата ще експлодира след 40 минути.

 

След получаването на сигнала полицията е отцепила района, а на тротоара на улица Стадиу е забелязана подозрителна раница. Обикновено улицата е много оживена в петък вечерта от коли и пешеходци. 

 

Отговорност за случая е поела новосформиралата се формация "Революционна самоотбрана". Тя се появи за първи път през 2014 г., когато пое отговорност за нападението с калашник срещу офисите на ПАСОК в навечерието на изборите за Европейски парламент, пише bTV. 

 

Организацията изповядва постляв анархизъм като идеология, антикапитализъм, антиполицейски настроения и социален анархизъм.

 

Твърди, че се бори за "изграждане на масово интернационалистическо революционно движение чрез засилване на войнствената съпротива в целия спектър на класовия антагонизъм".

 

На 31 август 2016 г. формацията атакува с автомати "Калашников" мексиканското посолство на площад "Колонаки". Малко по-късно същата година, на 10 ноември, бе хвърлена граната срещу френското посолство на булевард "Василисис Софияс".





Последният удар на "Революционна самоотбрана" беше на 10 януари 2017 г., когато отряд полицаи за борба с безредиците бе нападнат с автомати "Калашников" отново пред офисите на ПАСОК. Тогава полицай бе леко ранен.


При мащабна операция на отдела за борба с тероризма на 8 ноември 2019 г. са извършени 13 претърсвания на жилища и са арестувани над 15 души - мъже на възраст 41 и 45 години. Те са обвинени в терористични актове, притежание на експлозиви, нарушаване на Закона за оръжията и фалшификация.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4271 |03.02.2024 Министър Вътев: Каквото и да се направи утре, земеделците ще протестират . 5| 3998 |03.02.2024 Състоянието на патриарх Неофит се подобрява. Митрополит Антоний не вижда шпиони в Светият Синод . 4| 4091 |03.02.2024 Елена Йончева: Европа страда от липса на лидерство . 13| 7865 |03.02.2024 Проф. Чуков за ФрогНюз: Байдън нямаше как да не реагира в Ирак и Сирия. Помощта за Украйна ще се случи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads