Реклама / Ads
0| 2195 |15.08.2024 НОВИНИ

Площ, два пъти по-голяма от Манхатън, изгоря край Атина

.
Снимката е илюстративна
По данни на Агенцията за сателитно картографиране на Европейския съюз тази седмица североизточно от Атина са изгорели 104 кв. км земя по време на смъртоносен горски пожар, който изпепели десетки домове и накара множество държави да изпратят помощ.
 

Службата за управление на извънредни ситуации "Коперник" обяви оценката на щетите в сряда, ден след като горският пожар беше овладян в рамките на мащабни усилия, които приключиха в покрайнините на столицата.





Един работник от фабрика загина в пожара, който обхвана планински райони на юг, изпепели площ почти два пъти по-голяма от Манхатън и покривайки гръцката столица с гъст облак дим.

 

Девет държави, сред които и съседна Турция, изпратиха помощ на Гърция, за да подкрепят наземните екипи и самолетите и хеликоптерите за гасене от въздуха, които работят извън Атина.

 

Пожарът е следствие от последователните горещи вълни в Южна Европа и ниските нива на валежи през тази година.

 
Според актуализираната оценка на Националната обсерватория в Атина през последните осем години в района на Атика, който включва Атина, са изгорели 450 кв. км гори (174 кв. мили). Това представлява 37 % от общата залесена площ на региона.

 

Платформата за финансова помощ за пострадалите от пожара в Атика ще бъде открита до 21 август.

 
Според заместник-министъра за климатичните промени Христос Триантопулос държавата ще отпусне първоначална финансова помощ в размер на 5000 и 10 000 евро на граждани, чиито домове или сгради са пострадали.

 

Заместник-министърът заяви, че сградите, които могат да бъдат ремонтирани, ще бъдат обозначени като "жълти", а сградите, които се нуждаят от събаряне, ще бъдат обозначени като "червени".

 

Той допълни, че екипи на министерството извършват проверки на къщи и предприятия в района, като до сряда са извършени 103 проверки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2212 |15.08.2024 СЗО: Епидемията от маймунската шарка в Африка е извънредна ситуация . 5| 4707 |15.08.2024 Politico: Енергетиката на България - в корупционни скандали. Бурни реакции в Украйна около купуването на реактори от АЕЦ "Белене" . 2| 2219 |15.08.2024 Кметът на Банкя вчера разбрал за съществуването на пламналия старчески дом . 31| 2859 |15.08.2024 Протест ще иска вето върху забраната на ЛГБТ теми в училище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads