Реклама / Ads
4| 3280 |17.04.2021 НОВИНИ

Кралица Елизабет II се сбогува с покойния си съпруг принц Филип

.
принц Филип Източник: БГНЕС
Кралица Елизабет II се сбогува с покойния си съпруг принц Филип в събота на погребение, ограничено от правилата за коронавирус, но отразяващо дългия му живот на военна и обществена служба, предава ”Франс прес”.
 

Церемонията с само 30 опечалени зад величествените стени на замъка "Уиндзор", западно от Лондон, е гледана от очакваната телевизионна аудитория от милиони, като обществеността бъде призована да се държи настрана заради пандемията. Но все пак се очакваше тълпата да се появи в Уиндзор, което накара бариери да бъдат издигнати по дългите разходки на Дългата разходка до портите на замъка, патрулирани от униформената полиция, допълва БНР.


Херцогът на Единбург - описван като "дядото на нацията" - почина на 9 април на 99 години, само седмици след едномесечен престой в болница за лечение на сърдечно заболяване и инфекция. -


Смъртта му, след 73-годишен брак, е оставила „огромна празнота“ в живота на кралицата, заяви миналия уикенд вторият син на двойката принц Андрю.


Кралицата пусна трогателна лична снимка на себе си с принц Филип, който изглеждаше отпуснат и усмихнат в националния парк Cairngorms в Шотландия през 2003 г. Изображения на ключови моменти в брака на двойката бяха споделени и в акаунтите на кралското семейство в социалните мрежи, тъй като повечето вестници отразяваха дълбоката ѝ лична загуба.


Минута мълчание беше спазена в цялата страна в 15:00 часа преди началото на погребението.


Присъстват членовете на кралското семейство, включително четирите деца на двойката: престолонаследникът принц Чарлз, 72 г., принцеса Ан, 70 г., принц Андрю, 61 г., и принц Едуард, 57 г., както и най-големият син на Чарлз - Уилям, на 38 години.


.

Херцогът на Единбург  почина на 9 април на 99 години в двореца Уиндзор.

Както посочи Би Би Си, на днешното погребение се отдава почит на принц Филип за „непоколебимата му вярност към кралицата, безрезервната му служба към нацията и проявената храброст“.

На церемонията е поставен акцент върху връзката на принц Филип с кралския флот и обичта му към морето. Никой от опечалените обаче не е във военна униформа, по желание на кралицата.


В церемонията участват повече от 730 служители на въоръжените сили, но на самото погребение в църквата са бъдат допуснати само 30 души, в съответствие с ограниченията на локдауна.


 От Бъкингамския дворец съобщиха, че плановете за погребението са напълно съобразени с разпоредбите за съблюдаване на общественото здраве. То ще се проведе изцяло на територията на двореца Уиндзор и хората бяха посъветвани да не се събират пред него или пред други сгради на монархията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4844 |04.03.2021 Световни лидери честитиха на Румен Радев за 3 март - сред тях Елизабет II, Фелипе VI, Путин . 2| 4842 |26.11.2020 Десетки хиляди се сбогуват с легендата Диего Марадона . 0| 4711 |26.11.2020 Сбогуваме сe с професор Александър Чирков . 3| 6718 |06.07.2020 Енио Мориконе лично се сбогува със съпругата си и всички хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads