Реклама / Ads
6| 15722 |20.10.2023 НОВИНИ

Красимир Манов: Договорът с “Боташ” ще стигне до Кьовеши. Той е пряка заплаха за България

.
Договорът с "Боташ" е пряка и реална заплаха за националните интереси на България. Той представлява национално предателство, защото не е подписан на реципрочна основа. Случаят ще стигне до Европейската прокуратура. 
 

Това коментира пред Българското национално радио енергийният експерт Красимир Манов. 

 

Новината идва на фона на въпросите, изпратени до “Булгаргаз” от Европейската комисия, която се опасява от евентуални нарушения. Сделката с турската компания “Боташ” беше шумно оповестена с фанфари от служебния кабинет на президента. Споразумението е между “Булгаргаз” и турската държавна газова компания “Боташ” за достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция до края на 2035 г. Споразумението е за 13 г., но е сключено от правителство с мандат от едва 3 месеца - служебният кабинет на Румен Радев. От Министерството на енергетиката уточниха за БНТ, че до момента няма сключен договор с турската държавна компания "Боташ", а само споразумение за бъдещ договор. Въпреки това обаче количества са пренесени по този маршрут. 

 

"Този договор представлява национално предателство, защото не е подписан на реципрочна основа. По този начин ние вкарваме природен газ от Русия или Иран, кой знае откъде още, и го доставяме не в България, а в ЕС, тъй като сме гранична държава. Така подписаните клаузи в него са изцяло в ущърб на интересите на страната ни и на дружествата "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", защото те и двете търговски дружества подписаха с "Боташ", коментира Манов.

 

"Турция подписа няколко договора с Молдова, с Украйна и след това и с Румъния. Тя използва България като транзитна държава. Ние нищо няма да спечелим от това нещо, освен транзитната такса, ще печелят турците", подчерта енергийният експерт.

 

По думите му има огромни проблеми с този договор:

 

"ЕК се позовава на това, че договорът с "Боташ" представлява нарушение на конкуренцията в ЕС. Договорът не е бил проверяван от никого", категоричен беше Манов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4308 |20.10.2023 “Хамас” може да пусне някои заложници, ако Израел се съгласи да прекрати незабавно огъня . 21| 9514 |20.10.2023 Елена Поптодорова за ФрогНюз: Промяната в позицията на Нидерландия за Шенген минава през провеждането на мисия в България . 6| 6419 |20.10.2023 С какво правителството вбеси Борисов? Не, няма нищо общо с дерогацията на "Лукойл" . 18| 11048 |20.10.2023 Нарушиха ли Радев и служебното правителство правилата на ЕС заради споразумението с “Боташ”?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads