Реклама / Ads
53| 8525 |10.02.2013 НОВИНИ

Красимир Райновски: Изваждането на досието "Буда" не идва от страна на БСП

.
Важно да се погледне към политическата страна на случая с досието "Буда" – кой насилва службите, за да си разчиства политически сметки, беше подчертано в разговора на Люба Кулезич с Красимир Райдовски – ексразузнавач и бивш прес директор на МС при Жан Виденов, Тихомир Стойчев, бивш началник на ЦСБОП и полк.
 
Чавдар Петров, бивш зам.-директор на НСС – направление "Икономическа и вътрешна сигурност", член на управителния съвет на Национална асоциация "Сигурност".

Коментирайки  компроматна война у нас, започнала далеч в годините на демокрацията и оказала се мощно оръжие за дискредитиране на политическия противник, гостите поставиха и въпроса, че след като на премиера се вади някакво досие, кой би се съгласил да сътрудничи на българските служби.

Красимир Райновски подчерта, че изваждането на досието "Буда" не идва от страна на БСП, защото на "Позитано" работят по-умни хора, с по-големи възможности и такава "диария" не могат да произведат. По думите му, са го направили  хора, които ненавиждат Бойко Борисов.
Ние 20 г. сме в годината на идиота, каза гостът  в началото на коментара си за делото "Буда" - документ, в който, според него, се открива редица несъответствия. Той е подготвен от главния секретар на ДАНС и това донякъде обяснява защо тази служба няма никакъв успех до сега, заяви  Райновски.

Тихомир Стойчев отбеляза, че след 1994. г. службата (ЦСБОП) е започнала да придобива черти на политическа полиция и в нея са работели качествени хора. "Младен Георгиев, който е завел делото "Буда" беше сержант, но беше студент и аз го зачислих като отчетник. След това стана офицер, но няма как да му е позволено да отиде да направи контакт на такова високо ниво, какъвто е Бойко Борисов, поради липса на достатъчно опит. Следователно това е самодейност, която може би е внушена отвън, защото в този момент 1996/7 г. групировките започнаха да въздействат върху службите", разясни  бившият началник на ЦСБОП.

Чавдар Петров изрази съгласие с тезата на Стойчев и добави, че в периода 1995/6 г. е имало инструкции за оперативните работници – в тях пишело, че да се отиде на оперативен контакт с едно лице трябва да има някаква целесъобразност, а в случая "Буда", документ, който да описва такава, липсва. Гостът издигна версията, че лицето Буда представлява интерес за службата за борба с организираната престъпност. Втората версия е, че делото "Буда" е използвано, за да се сложи някакъв чадър – ако някоя друга служба прояви интерес към лицето Бойко Борисов, според инструкцията, Младен Георгиев е трябвало да вземе мерки и да уведоми колегите си, че не могат да го разработват.

Петров добави, че фактът, че в едната папка бойко Борисов е посочен за информатор, а във втората като следен, е признак за наличието на чадър.

Тихомир Стойчев призова премиера да обясни кой е накарал да се направи този чадър, за който Чавдар Петров говори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 9407 |23.08.2012 Бившият зам.-министър Красимир Катев уби двама на пътя . 13| 5608 |20.04.2011 Депутатката Красимира си плати за резила-аут е от поста си . 13| 6785 |09.02.2011 Красимир Велчев оглави ПГ на ГЕРБ . 11| 8731 |11.08.2010 Закопчаха зетя на Цеци Красимирова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads