Реклама / Ads
23| 16572 |22.11.2019 ГЛАСЪТ

Кратък курс по ПР за управляващи и слугинаж. Манделблит срещу Нетаняху

.
Правителственият Airbus A319 Източник: БГНЕС
Една случка в Хърватска пред 24 часа наложи да отворим темата за ПР-а и неговото приложение у нас. Местна медия - Jutarnji.hr, - написа, че лидерът на консерваторите в Австрия Себастиан Курц е пристигнал с редовен полет в икономическа класа за срещата на ЕНП в Загреб. В същото време българският премиер е долетял с правителствен самолет Airbus A319, предназначен за 140 - 150 пътници.
 

Хърватските журналисти иронизират как Борисов използва държавен ресурс, за да демонстрира богатство, а Курц е показал завидна скромност.

 

Това е накратко. Само няколко български медии съобщиха за тази информация. От години ако се появят неприятни за властта новини, те се премълчават от "официалните" медии и се неглижират от управлението.

 

По „хърватския случай“ ще допълним само, че премиерът Борисов е заявил: „Поканих Себастиан Курц да дойде в България и да се увери лично как охраняваме външната граница на ЕС. В рамките на Конгреса на ЕНП в Загреб двамата се поздравихме за последните изборни победи в двете страни. Подчертах, че Австрия е важна европейска страна и съм уверен, че Себастиан ще успее скоро да формира стабилно правителство.“






От изреченото може да се направят няколко извода:

 

- Когато е казал това, Борисов не е знаел за публикацията в Jutarnji.hr.

 

- Ако е знаел, я е отсвирил, защото за него „някакъв местен сайт“ няма никакво значение.

 

- По-важно е било да демонстрира близост със Себастиян Курц и дори се усеща покровителствена нотка. „Поканих Себастиян Курц да дойде“… - така се изразява стария войник, когато говори за новобранец.

 

- Борисов е над тези неща – медийните публикации. Има непробиваема броня, а и у нас е свикнал с абсолютен медиен комфорт от страна на определени медии. Другите игнорира, като е оставил на прокуратурата, МВР, НАП, ДАНС, КПКОНПИ и др. да се разправят с тях. Както и става.

 

- Достатъчно дълго е във властта и е изгубил чувствителност към медийни публикации.

 

Това високомерие е привидно. Борисов не обича да бъде критикуван, нито да се изваждат нелицеприятни неща за него, защото иска да е добрият управник, който мисли за всички и всичко. Разчита обаче на интуицията си и не се съобразява със съвети на пиари и експерти. Слабост на всички наши политици. Друг въпрос е дали има качествени такива край него…

 

Все пак той даде отговор в парламента, защото темата бе повдигната от Корнелия Нинова. И отговорът му бе логичен. По-добър ефект щеше да има, ако го бе дал преди това.






ПР се е зародил в Америка. Първите форми се появяват още през XVII век. Политическият ПР се развива бурно по време на предизборните кампании за президент. Един от класиците е Айви Ли, който заедно с Едуард Бърнайс създават теоретичните основи на ПР-науката. Те написват и „Декларация на принципите“, в която доказват, че управленец без добра комуникация с избирателите е обречен на провал – рано или късно. Един от съветите им: Притиснат ли те обстоятелствата или опонентите - атакувай с истината. Тя те прави силен дори да си сгрешил.

 

Айви Ли е работил с водещи политици, на които помагал в общуването с гражданите в трудни и кризисни моменти – стачки, протести, бунтове, икономически или други кризи. Ли е съветвал най-голямата железопътна компания по време на дългосрочни стачки и тежки аварии, помагал е на Рокфелер, мегакомпаниите Стандарт Ойл и Крайслер. Накарал е собственици на мини да слязат в забоите при миньорите, а шефове на компании да вечерят с работници в домовете им. Проповядвал откритият диалог, защото всяко премълчаване „отваря вратата за слуховете“.

 

Затова в „хърватската случка“ пръв трябваше да реагира шефът на прес-службата на премиера. Да даде обяснение пред медиите, а не да се опитва да тушира случая. Сигурно може да се аргументира, защо се е наложило премиерът да пътува с големия Airbus A319. Дали Фолкон-а е бил в ремонт? Делегацията многобройна, колко журналисти съпровождат официалните лица и пр. За по-голяма убедителност в отговора можеше да се разясни важността на срещата, колко пари струва пътуването с Airbus A319 и колко би струвало на всички, участвали в делегацията и журналисти, ако бяха летели с пътнически самолет. Най-евтините билети са около 220 лв в едната посока.






Обяснение можеше да даде и самият премиер, защото е наясно, че сравнителната информация между Австрия и България дълбоко не е в наша полза. Ако е трудно да се докаже целесъобразността на пътуването с Airbus A319, тогава на ход е истината. Не дооценихме нещата, извиняваме се, редно е да бъдем пестеливи и оттук насетне ще се водим от този принцип. Така правят големите.

 

Освен това шефът на Авиоотряд 28 Тодор Коджейков да нареди в официалния сайт на държавния авиооператор за специални поръчки да се активира секцията „Новини“ (новини, предстоящи събития, съобщения), където всеки да може да се запознае с текущите полети на отряда, от кого и с каква цел се използват. Все пак данъкоплатецът покрива всички разходи, включително много добрите заплати и бонуси на служителите, които биха шокирали и най-изявените учени в БАН и ВУЗ…

 

Напоследък примери колкото искате. Бастисаха река Вит заради баластра, но премиерът долита на място с джипа и някакви там му обясняват, че прочиствали речното корито. И деца няма да се вържат на тази лъжа.

 

В същото време едни близо 600 млн лева отиват за  половин от магистрална отсечка 16, 5 км през Кресненското дефиле. Като прибавим и другата половина се получава близо 100 млн на километър, което е... впечатляващо, меко казано. Без пълна разбивка и обяснения съмненията за корупция ще са огромни. Засега е тишина, освен дежурното и тъпо: "трудният терен"...

 

Същите безумия са около номинирането на Цацаров за шеф на КПКОНПИ. Е, кой ще повярва, че Борисов нямал нищо общо и парламентарната група на ГЕРБ сама решила да направи предложението. Не нам, както се казва.






В Перник пък няма виновни за безводието. Будалкат перничани с някакви проверки и пускат Цацаров в оборот да говори по въпроса и да прави някакви срещи - сиреч, адски много загрижени. Примитивен, ултра примитивен ПР.

 

Припомняме тези азбучни правила заради порядъчността, която би трябвало да е задължителна за управленците. Не правете хората на идиоти! Макар, че гражданското бездействие си е жив идиотизъм...


.
Нетаняху - Манделблит

 

Другаде не е точно така. Например в Израел премиерът Бенямин Нетаняху е обвинен в корупция, злоупотреба с доверие и измама. Това е най-сериозната криза в кариерата на Нетаняху, който управлява от 2009 г.  Тази година на два пъти бяха проведени избори, но и досега не може да състави правителство. Разбира се, Нетаняху, който е добър приятел на Бойко Борисов, отхвърля обвиненията. Главният прокурор Авишай Манделблит (опитайте сравнение със Сотир Цацаров и Иван Гешев), е категоричен, че има достатъчно доказателства срещу премиера. Манделблит е бил секретар на правителството в периода 2013 – 2016 г и е добре запознат с „кухнята“ на властта. Бил е и главен военен прокурор.

 

На 21 ноември той заявява: Денят, в който като главен прокурор взех решение да повдигна обвинения против действащия премиер-министър за тежки престъпления, свързани с корупция, е тежък и тъжен ден за израелското общество, и за мен самия. В същото време аз съм убеден, че трябва да го направя. Защото служа на закона и интересите на гражданите на Държавата Израел.

 

Как ви се струва?

 

Фрог нюз

 

П.П. И ако може външният ъъъ... министър ъъ-ъ Захариева ъ-ъъъ, да говори ъъъ по-рядко, защото сипе ъъ-ъ големи глупости ъъ-ъъ... Еле по ъъъ шпионските скандали ъ-ъъ... И въобще ъъъъ...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10917 |21.11.2019 Ще купят ли/продадат Цацаров за 8 лева? . 42| 49913 |21.11.2019 greshka303 . 37| 12241 |20.11.2019 Чакахме Батман и Супермен - получихме Гешев, Цацаров и Пеевски . 17| 14122 |19.11.2019 След 30 години демокрация бизнесът поиска медии като в Северна Корея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads