Реклама / Ads
21| 15747 |09.04.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кредитен експерт пред Фрог: Договорът за залог на ББР е несериозен /документи/

.
Стоя Мавродиев
Не е вярно, че банките не договарят нови условия, а само колекторските фирми, както заяви Стоян Мавродиев. Точно обратното става в практиката. За да продадат двете банки кредитите си, то те със сигурност са почти несъбираеми.
 

Това каза пред Фро Нюз  кредитен експерт, работещ в голяма търговска банка у нас, пожелал анонимност, който се свърза с нас за да допълни изказаните твърдения от финансовия експерт Кольо Парамов за зависимостите в ББР.

 

„Мавродиев не казва, как точно е учредено обезпечението, но със сигурност тези активи обезпечават колекторската фирма, а не ББР. В полза на ББР по всяка вероятност има учреден особен залог на вземания от колекторската фирма от многото фирми.

 

Да, ББР ще спечели за 10 години 30 милиона лева от лихви, както ни убеждава Мавродиев, но ще стане само и единствено, ако колекторската фирма си върне кредита. При всички положения, за да продадат свои вземания двете банки, то тези кредити са безнадеждни и многократно предоговаряни.“, обясни експертът, който ни предостави и договорът за залог, сключен между ББР и колекторската фирма "Свети Георги Груп".

 

"Най-вероятната схемата трябва да е следната: Пощенска банка и Общинска банка имат лоши кредити за 500  млн.лева. Колекторската фирма купува тези вземания на двете банки, като трябва да им плати цената от 75 млн.лева. Двете банки с два договора за цесии прехвърлят на колекторската фирма тези вземания по лошите кредити. Всички обезпечения се прехвърлят в полза на колекторската фирма. После колекторската фирма по всяка вероятност е заложила вземанията си от тези много фирми – на ББР, които вземания са обезпечение с активи, имоти и т.н.

 

Реално обаче дори това не е направено. Договорът, подписан между ББР и „Свети Георги Груп“ ЕАД за обезпечение на кредита от 75 милиона лева е адски несериозен. Това е обезпечението в полза на ББР (вижте документа по-долу). Няма опис към договора. Нищо не става ясно. Нищо важно не пише в него. Публичен е договора, всеки може да го види в регистрите, където има задължение да се публикува. В имотния регистър пък се вижда, че двете фирми нямат никакви имоти.“

 

Вижте целия докмент:


.


.

 


.

.

.

.

.

 

В социалните мрежи Фрог видя още един документ свързан с управлението на ББР, който циркулира с огромна скорост. От него се вижда, че само ден преди премиерът Бойко Борисов да разпореди цялото ръководство на ББР да бъде сменено банката си е набавила нов изпълнителен директор - Живко Тодоров, който доскоро е финансов директор на Първа инвестиционна банка. Едно от правомощията на изпълнителните директори е да разписват/разрешават отпускането на кредити.


.

 

Екип Фрог Нюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9136 |02.04.2020 Експерт за Фрог: Цехове за мармалад, шунка и селитра шият маски... . 4| 5795 |01.04.2020 Иван Нейков: Горанов да даде пари за дейност на предприятията . 13| 8924 |28.03.2020 Тристранката отново се договоря с премиера, лъжейки народа, че е национално представителна структура . 6| 8352 |27.03.2020 Туроператори отписаха летния сезон, препоръчват ваучери пред връщане на парите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads