Реклама / Ads
28| 3381 |25.11.2023 НОВИНИ

"Кремъл се гордее, че може да убива". Русия атакува с дронове, докато Украйна почиташе жертвите на Гладомора

.
Руските сили съзнателно са нанесли масиран удар с дронове-камикадзе в навечерието на деня в памет на жертвите на Гладомора, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс и УНИАН.
 

"Над 70 "шахеда" (ирански дронове-камикадзе, използвани от Русия - бел.ред.) в нощта преди деня, на който се отбелязва паметта на жертвите на геноцида Гладомор. Съзнателен терор. Точно в този момент. Руското ръководство се гордее с това, че може да убива", подчерта Зеленски в своите канали, коментирайки нощното нападение.

 

"Нашите войници свалиха повечето от безпилотните самолети. За съжаление, не всички. Но работят по укрепването на въздушната ни отбрана, за да свалят повече. И да работим по-нататък за обединяване на света в защита срещу руския терор. Терористичната държава трябва да загуби и да отговаря за това, което е направила", добави украинският президент.

 

 

В навечерието на 90-ата годишнина от Гладомора, руската армия е извършила най-мащабното си нападение с дронове срещу украинската столица, подчерта и кметът на Киев Виталий Кличко, цитиран от Укринформ.

 

При нападението тази нощ са били използвани рекорден брой дронове-камикадзе "Шахед-131/136", съобщиха и украинските военновъздушни сили. Киев е бил основната мишена на атаката, проведена на няколко вълни и от различни посоки.

 

Както съобщи говорителят на Киевската градска военна администрация Михайло Шаманов, силите за противовъздушна отбрана на Украйна са прихванали над 40 дрона камикадзе, насочени към столицата.





Украйна почита жертвите на Голодомора

 

Днес Украйна почита жертвите на Голодомора -  масовият глад в Съветска Украйна през 1932-1933 година, предизвикат от централната съветска власт. 

 

"Те искаха да ни подчинят, да ни убият, да ни изтребят. Не успяха. Те искаха да скрият истината от нас и да премълчат ужасни престъпления. Не успяха. Те искаха да ни объркат, да ни заблудят, да ни накарат да не вярваме, да не помним и следователно да не прощаваме. Но ние не можахме. И днес, с дълбока тъга и уважение, почитаме паметта на милиони наши хора - милиони жертви на Голодомор.


Трагедията, която ни кара да плачем и да мълчим днес, е толкова тиха, че целият свят трябва да я чуе. Това е звукът на украинската болка.
Благодарим на всички държави, които избраха справедливостта и я признаха официално - признаха Голодомора за престъпление срещу народа, срещу Украйна. На всички, които наричат нещата с истинските им имена.


Светът трябва да се обедини и да осъди престъпленията от миналото. Светът трябва да се обедини и да спре престъпленията на настоящето.
Злото не е спряно, не е изкупено. Сега ние го спираме. Украйна ще устои. Украйна няма да изчезне. Украйна ще съхрани себе си и истината", каза президентът Зеленски във видео, в което разказва за събитията. 

 

България обяви Голодомора за геноцид на 1 февруари 2023 година.

 

Българският парламент тогава гласува Гладомора на територията на Съветска Украйна за геноцид. Подкрепа за предложението единодушно бе дадена от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС и "Демократична България". "Възраждане" и един депутат от "Български възход" гласуваха "против", а цялата група на БСП не присъства в залата.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2657 |25.11.2023 След обгазяването в София: Няма повод за притеснение . 6| 4862 |25.11.2023 Министър Шалапатова посочи с колко се вдигнат пенсиите . 42| 4535 |25.11.2023 Премиерът акад. Денков пред ORF: Ако Австрия запази ветото за Шенген, проевропейски настроения може да се обърнат към Русия . 7| 4918 |25.11.2023 Свалят от екран "Шоуто на Николаос Цитиридис"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads