Реклама / Ads
4| 2707 |26.04.2023 НОВИНИ

Кремъл решава ”текущи политически проблеми” с промени в Закона за гражданството

.
Източник: FreePik
Руското гражданство може да бъде загубено не само заради извършването на редица престъпления, но и просто въз основа на доклади на руските служби. Това става възможно благодарение на промени в Закона за гражданството, приети в Държавната дума. С тях ще стане и трудно на онези, които "не са изпълнили редица задължения към държават" да могат доброволно да се откажат от руското си гражданство. Много е възможно те да включат и задърженията, свързани с наборната служба.
 

На първо място, одобрените изменения разширяват основанията за лишаване от придобито руско гражданство. Депутатите работят по тази тема от много години, пишат от руската редакция на BBC. Член 6, параграф 3 от руската конституция изрично гласи, че гражданин на Руската федерация не може да бъде лишен от гражданството си и тази разпоредба изглежда не предполага друго тълкуване. Преди това в закона беше предвидено само едно основание за лишаване на руснак от придобито гражданство - ако в съда се окаже, че кандидатът е предоставил фалшиви документи или съзнателно невярна информация за себе си.


През 2017 г., въпреки критиките на правозащитници, депутатите разшириха понятието за съзнателно подаване на невярна информация. Те започват да се разбират като извършване на "терористични" и "екстремистки" престъпления.


В приетите сега изменения основанията за прекратяване на придобитото гражданство включват не само извършване на престъпления, но и подготовка за тях, както и опит за извършване на такива. Всичко това обаче ще трябва да установи съдът.


Ще бъде възможно да се загуби гражданство, ако съдът признае гражданин за виновен за разпространение на фалшиви новини и дискредитиране на руската армия според новия мракобесен закон, целящ преследване на инакомислещите журналисти. Освен това ще бъде възможно отнемане на гражданство, ако се докаже, че е налице избягване на военна служба, дезертьорство, участие в дейността на чуждестранна или международна неправителствена организация, обявени от Русия за "чуждестранни агенти".


Сега обаче в закона ще се появи и извънсъдебна процедура за лишаване от гражданство. То ще се прилага спрямо граждани, чиито действия „създават заплаха за националната сигурност“ на Русия. Съответното решение ще бъде взето от Министерството на вътрешните работи - просто въз основа на заключението на ФСБ. Това решение ще може да се обжалва в 10-дневен срок – но след лишаването от гражданство.


Възможно е законовите промени да попречат и на руснаците да се откажат лесно от руското си гражданство. В разгара на руската война в Украйна много жители на страната решиха да напуснат и да скъсат връзките с родината. Ако гражданинът има "неизпълнено задължение към Руската федерация, установено от федералния закон“, тогава властите няма да позволят отказ от гражданство. Това би засегнало всички онези, избегнали военна служба по време на мобилизацията в Русия. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2721 |26.04.2023 Колко ще плащат бъдещите студенти в държавните университети решава правителството . 8| 2889 |24.04.2023 Кремъл: Украйна удари с дрон Севастопол . 2| 3585 |22.04.2023 Божанков с ексцентрична хрумка за решаване на политическата криза . 14| 3754 |21.04.2023 В Кремъл настъпи паника, като чуха предложението на Г-7 да се спре всякакъв износ за Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads