Реклама / Ads
9| 5086 |07.06.2014 НОВИНИ

Кристалина Георгиева отрече да става премиер

.
Кристалина Георгиева Източник: Булфото
Кристалина Георгиева няма да бъде премиер на евентуален служебен кабинет преди предстоящите предсрочни избори в България.
 

Това обяви самата тя в предаването „Тази събота” по бТВ, като призова „да не се страхуваме от избори” и защити идеята за задължително гласуване.

"До края на октомври аз съм българският еврокомисар. Моята философия е: когато имам работа, върша я до край, а когато дойде време да преценя каква ще е следващата работа, ще помисля каква е тя, мога ли да я свърша и тогава ще отговоря на въпроса дали ще я приема, гледайки ви в очите, както сега", категорична е Георгиева.

Тя подчерта, че във философията й не е да прави планове. "Нека да си свърша мандата, а след това ще започна нещо ново. Където и да бъда аз ще работя за България. Провървя ми да съм българката, която съм лицето на съпричастността по света, което много допринесе за имиджа на България", каза Георгиева.

„На миналите избори българският народ не даде ясна и категорична подкрепа на партиите, които формираха правителството – затова годината премина в трудности. Важно е народът да се произнесе, дано следващият път да е по начин, който да произведе единство”, посочи тя и изрази надежда следващото правителство да бъде излъчено на по-голяма основа.

Георгиева се изказа положително и за задължителното гласуване. „Има практика на задължително гласуване в няколко европейски държави. Аз съм повече от тези, които смятат, че това не е лошо – има една приказка, че лошите политици ги избират добрите хора, които не гласуват”, заяви още еврокомисарят.

Тя обаче настоя да има референдум или широки обсъждания, за да се вземе правилно решение, подкрепено от колкото може повече граждани.
Еврокомисарят ни по международно сътрудничество и хуманитарна помощ коментира и изборите за Европейски парламент, като по думите й в много страни активността на избирателите е била ниска.

"Видяхме, че на тези избори в много проевропейски страни, като например Полша, само 20% отидоха да гласуват. Ние трябва да попитаме хората, за да може да се вземе решение, което да е правилно и да има одобрение от нашите граждани. Аз с г-н Борисов имам добри отношения, говорим си и с г-н Станишев, и с г-н Плевнелиев. Ние трябва да си говорим дори и да не сме съгласни един с друг. Трябва да обърнем изборните резултати не в повод за разединение, а в увереност за обединение", заяви още Кристалина Георгиева, която се завърна от Филипините, където преди седмица връхлетя унищожителния тайфун Хайян.

Кристалина Георгиева разкри, че по време на мандата й в Еврокомисията най-силният спомен, запечатал се в съзнанието й е срещата с недохранени деца, настанени в болница. "Няма да забравя, когато влязох в болницата с недохранени деца. Там беше тихо, те нямаха сили дори да заплачат. Тази оглушителна тишина няма да забравя никога. В следващата стая дечицата бяха излекувани до някъде и плачеха. Никога не съм се радвала така на детски плач. Не успях да обясня на българите защо не трябва да ни е все едно какво става в Африка, какво става в Азия, защото в този свят проблемите пътуват", заключи още Георгиева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 79| 6090 |01.06.2014 Кр. Георгиева: ЕС е най-хубавото, което можеше да се случи на България . 29| 6538 |04.05.2014 Капка Георгиева съветва: Не гласувайте на всяка цена . 4| 6036 |16.04.2014 Капка Георгиева: Фалшифите подписи са провокация от конкурентна партия . 16| 5329 |05.04.2014 Ген Киров пак отрече за похарчените милиони и за Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads