Реклама / Ads
0| 3005 |05.05.2022 НОВИНИ

Крум Зарков за решението на парламента за Украйна: Коалицията оцеля на косъм

.
Вчерашното решение на НС България да изпрати военнотехническа помощ на Украйна не е победа за никого. Коалицията беше запазена на косъм. Всеки направи компромис. Това каза Крум Зарков, депутат от ”БСП за България”. Всички участници в коалицията трябва да обмислят случилото се през последния месец и да видят как, когато се зададе грешният въпрос какви тежки последствия може да има, каза той.
 

"Имаме нужда от коалиционна и обществена консолидация, вместо това се замеряме с обвинения, обезличаваме аргументите на всеки и това, което се гласува вчера в крайна сметка не променя кой знае с колко позицията, която България заема и досега.


Вчерашното решение е, че България няма да изпраща оръжие и боеприпаси в Украйна, че България ще помага на Украйна, както го е правила досега политически и хуманитарно. Единственото нововъведение е прословутата военнотехническа помощ, която се изразява в ремонтиране евентуално на военна техника в българските заводи - евентуално и ако е възможно. Решението не задължи българското правителство да прави каквото и да е, а му даде такава възможност. Така че топката се върна там, където и е мястото, а именно в МС", категоричен е Зарков.


Според него писмото на Зеленски е абсурдна ситуация, след като един месец истерично се е настоявало за оръжие за Украйна, накрая Украйна да каже, че не е това, от което има нужда.


Зарков е на мнение, че това решение не е победа за никого от коалицията.


"Трябва да спрем да мислим за победа и надиграване, а защо коалицията беше създадена. Тя има за цел и много ясни задачи във вътрешнополитически аспект. Тази коалиция беше възможна, за да се изгради правова държава. В последните месеци допускаме да се поставят въпроси, които разделят, а не обединяват. Има много тежки въпроси, които трябва да се решат у нас, за които коалицията трябва да бъде много единна", каза той.

Според него за това, че оръжия и боеприпаси няма да се пращат на Украйна, е защитена позицията на БСП. От друга страна БСП е имала други позиции, които не са били толкова защитени.


"Всеки направи компромис. Този компромис трябва да бъде оправдан пред избирателите с много конкретни мерки, които пряко ги вълнуват", каза още той.


Все пак заяви, че е ясно, че по търговски път и чрез други държави българско оръжие стига до конфликта в Украйна - как стига и кой го доставя са въпроси, които няма да отпаднат от дневния ред, каза той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3070 |02.05.2022 Шефът на парламента изключва разпад на коалицията . 0| 9508 |02.05.2022 The Times: Решението за нахлуване в Молдова вече е одобрено от Кремъл . 0| 10151 |30.04.2022 Бивш руски депутат: Решението за спиране на доставките на газ беше взето лично от Путин . 0| 3461 |26.04.2022 Балабанов видя слабо държавническо поведение в решението на БСП за визитата в Киев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads