Реклама / Ads
9| 4932 |03.08.2010 НОВИНИ

Куче нахапа 8-годишно по лицето

.
Куче е нахапало по лицето 8-годишно момче във Варна, съобщиха от полицията.
 
Сигналът за инцидента, който е станал във вилната зона „Манастирски рид”, е подаден снощи около 21 часа. Детето незабавно е откарано в Университетската болница „Св. Марина”, където днес трябва да бъде оперирано. Кучето нападател е от породата американски стафордшир териер. То е собственост на 42-годишната варненка М. П., срещу която вече е образувано досъдебно производство. 226 деца и възрастни са се оказали жертва на кучета от началото на годината във Варна, сочи справката на местната РИОКОЗ. Всеки трети пострадал е във възрастта до 19 години. 10 от тях са деца на възраст до 3 години.

Инцидентът се случи само няколко часа, след като в София общината възнамерява да затегне мерките за сигурност при разходка на домашни любимци. В столицата вече само младежи, навършили 18 години, ще могат да разхождат кучета. Това гласи промяна в общинската наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на домашни животни на територията на Столична община. Обсъждането на промените както и нови предложения за промяна на наредбата ще продължи до есента.

Другите промени в наредбата предвиждат собственикът да води четириногия си приятел задължително на повод, не по-дълъг от 80 см, а намордникът да е задължителен за всички кучета над 10 кг. Късият повод и намордникът ще могат да се махат само на определените от общината алеи за разходки на животните по кварталите. Общината е предвидила и глоба от 2000 лв. за стопанин, чието куче нападне, ухапе или причини щети на човек. В наредбата пише още, че не са агресивни кучета, които са нападнали при самозащита или са помогнали на собственика си да се защити.

Двойно - до 400 лв., скачат глобите за разхождане на животни без повод, за липса на регистрация и платена такса. Както и за собственици, които не почистват изпражненията на любимците си. Запазва се и минималната такса от 20 лв., която стопаните ще могат да платят на място с фиш. Таксата за регистрация на куче в общината е 24 лева, а досега има регистрирани 2000 четириноги.
Междувременно стана ясно, че от днес започват масови проверки на Столичния инспекторат и полицейски служител в Борисовата градина.

Служителите ще следят дали собствениците на домашни любимци изпълняват указанията на сега действащата наредба, която допуска деца над 14 години да разхождат кучета. Инспекторите ще искат документите на домашния любимец. Проверките ще бъдат извършвани в ранните сутрешни часове и след 17,00 часа, когато най-често се разхождат домашните любимци.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5036 |15.04.2010 Срязаха лицето на общински съветник oт "Атака" . 10| 4863 |22.02.2010 Костов: Корупцията е в лицето на тройната коалиция . 5| 5737 |03.11.2009 Зам.-председателят на ВОС: "Не познавам лицето Красьо" . 0| 4399 |03.09.2009 Оперират лицето на взривеното дете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads