Реклама / Ads
6| 5032 |11.12.2013 НОВИНИ

Куюмджиев: Г-жа Тонева постигна геройство

.
Явор Куюмджиев Източник: Булфото
Този регулатор не беше независим, а беше зависим и беше продължение на бившия министър-председател Бойко Борисов. Не би трябвало намаляването на цената на тока да е причината за оставката на Анжела Тонева.
 

Така Явор Куюмджиев от БСП коментира в предаването „Още от деня“ на БНТ ситуацията в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) смяната на началниците й.  

„Това, което постигна г-жа Тонева, е ново геройство, защото тя успя да намали цената на тока с близо 5% и успя да задържи цената на парното на същите нива“, каза Куюмджиев. Той отказа да предполага защо тя подаде оставка. „Не е коректно да коментирам решението на една дама, която по лични причини се е отказала“, смята той.

Според депутата от БСП, не е коректно да се говори за политически натиск върху ДКЕВР, защото ръководителите се назначават с мандат и, ако те не подадат оставка, не могат да бъдат уволнени.

По отношение на строителството на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ Куюмджиев изтъкна, че е много рано да се говори какво ще се случи с финансирането. Той уточни, че Министерският съвет дава мандат на министъра за преговори. „Трябва да се види дали те ще бъдат успешни“, каза той. „Нека да изчакаме да видим какво ще бъде развитието. Главното е, че то бъде позитивно“, допълни Куюмджиев.

Валентин Николов от ГЕРБ припомни: „Европейската комисия категорично и конкретно каза, че в Закона за енергетиката трябва да пише, че членовете на ДКЕВР се предлагат от Народното събрание, за да има по-голяма независимост от изпълнителната власт“.

„Въпросът за независимостта предизвиква усмивка у всички. Първо, защото няма такава“, заяви Николов. „Първото, което трябва да направим, е да стане независим, т.е. да се избира от Народното събрание“, уточни той относно ДКЕВР.

По отношение на решението на правителството за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ Николов каза, че вижда еволюция от страна на министъра на икономиката и енергетиката.

„Аз приветствам това решение, защото е голяма еволюция. Но не трябва да има държавни гаранции – не трябва България да се обвързва с купуване на ток“, смята Николов, който е бивш шеф на атомната централа. Той препоръча и да има конкурс за изпълнители.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5236 |11.12.2013 Борисов: Тонева бяга заради лъжите за тока . 18| 6170 |27.11.2013 Я. Куюмджиев: „Белене” и „Козлодуй” са задължителни за България . 7| 5191 |25.11.2013 Куюмджиев: Винаги сме били "за" ядрената енергетика . 24| 5581 |07.11.2013 Явор Куюмджиев: "Южен поток" прави България енергийно независима

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads