Реклама / Ads
8| 14543 |18.10.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Кулезич: Забраната на МС на кадрите за оградата по границата е цензура и страх

.
Огромен скандал спретнаха управляващите днес в опит да запушат устата на медията ни. За какво става дума? Колеги от гилдията ни се обадиха снощи, за да ни съобщят, че разполагат със сензационни документални кадри, които показват, че оградата по българо-турската граница на места е в лошо състояние и може да причини сериозни бели, свързани с пробойни в националната ни сигурност.
 
Днес кадрите ни бяха изпратени. Подготвихме ги за излъчване, когато разбрахме, че на сутрешното си заседание Министерският съвет спешно е решил да направи всичко, за да спре излъчването на материала. Забраната е формулирана като решение „временното възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница да бъде включено в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност. Решението щяло да допринесе за опазване неприкосновеността на държавната граница и недопускане на случаи на изтичане на информация за способите и методите на опазване, както и оперативните възможности за охрана на границата, както и за подобряване на контрола за нерегламентирано преминаване на границата..“.

Зад този дървен чиновнически език се крие едно-единствено нещо. Нарича се цензура. Зад цензурата прозира страх. Страх от това, което показват кадрите. И страх от гнева на общественото мнение. Все пак оградата по границата вече струва на нас, данъкоплатците 170 млн. лв. Не знам като цитирам тези официални данни в ефир дали не издавам държавна тайна в духа на днешното решение на МС. То силно напомня на режима на откритите листове и вишките по граничните райони във времената на соца.

Бързината, с която е гласувано ме навежда на мисълта, че телефоните ни са подслушвани, щом информацията, че разполагаме с проблемни кадри за т.нар. „възпрепятстващо съоръжение“ толкова бързо е стигнала до любимите ни министри. Но когато като причини за забраната се изтъква загриженост за националната ни сигурност, редно е да се запитаме за коя национална сигурност става дума – за ТЯХНАТА или за НАШАТА. Лишаването ни от информация за евентуални заплахи за нея я застрашава в много по- голяма степен от излъчването на документални кадри, които нервират властимащите.

Би Ай Ти е отговорна телевизия и ще се съобрази със забраната. Но никой не може да ни забрани – поне за сега – да я коментираме.

Така завърши коментарът на Люба Кулезич, която потърси за мнение по казуса адвокат  Михаил Екимджиев от Люксембург.

Специалистът по правата на човека бе  категоричен: Няма по-голямо заплаха за националната сигурност от нарушение на българската конституция и демократичните принципи. Хората трябва да са наясно дали границата е надеждно защитена и как се харчат тези пари като средства на българския данакоплатец. Те могат да обявят за обект със стратегическо значение и темата за КТБ и интервюто на Виктор Николав с Валери Сиеонов. Това решение трябва да бъде обжалвано във ВАС. Да бъде сезирана и европейската комисия, защото това е решение срещу европейските ценности, категоричен бе Екимджиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8540 |13.10.2017 Люба Кулезич: Държавата се превърна в частна пеевска собственост . 2| 6725 |29.09.2017 Люба Кулезич: Делян Добрев ни върна в родовообщинния строй . 4| 5038 |25.09.2017 Въпреки забраната: Жени с бурки обикалят Асеновград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads