Реклама / Ads
23| 5135 |06.04.2014 НОВИНИ

Кунева: България се управлява като пунктирана линия

.
Членството на България в Европейския съюз е като чуждо тяло за БСП, разбирам ви, но БСП гласува в българския парламент членството. Пожелавам на БСП да има достатъчно хора, които разбират защо България е член на ЕС, а не подопечна на Кремъл. Това каза в интервю за „Неделя 150“ по БНР Меглена Кунева, лидер на Движение България на гражданите и водач на листата на Реформаторския блок.
 

Проблемът не е в Мониторинговия механизъм, а в корупцията на управляващите, допълни Кунева. БСП трябва да разберат накрая как работи ЕС: когато системите за сигурност и справедливост в една страна не вървят, Европа спират парите. Тоест репутацията е пари, обясни водачът на листата на Реформаторския блок.

Когато се управлява държавата като пунктирана линия – ту се започват реформи, ту се спират, управлението е лошо. Администрацията в Брюксел проверява България, без да се интересува кое е точно правителството. Те виждат слабо усвояване и корупция и ни го казват и когато толкова често се споменава корупция в докладите за България, спирането на парите е закономерно, добави тя. Кунева прогнозира, че спирането на парите ще се отрази на следващия оперативен период, като проектите на България ще се гледат под лупа, проверките ще бъдат в пъти повече, ще има затруднение по процедурите у нас и забавяне на оборотите.

Тя препоръча на правителството спешен План на действие за справяне с кризата при спирането на фондовете и обясни, че е корупцията е съзнателно допуснато поведение, след редица негативни факти като 60 % корумпирани обществени поръчки, спадане в класациите по икономическа свобода и свобода на словото, прибързани промени в Закона за обществените поръчки преди излязлата нова директива на ЕК за общите условия на обществените поръчки в ЕС, 25 % корпоративен и купен вот на миналите избори. ЕС е най-големият инвеститор в България и срещу договорените от мен и екипа ми 13 млрд. лева безвъзмездни средства, ЕК няма да плаща корупционни схеми у нас. Напротив, ЕК очаква борба с корупцията, ръст на производството, повече работни места. При това управление безработните българи станаха над 420 хиляди души, а справедливост и реформи няма, подчерта Кунева и допълни, че дори всеки българин да не се е докоснал до европейските фондове заради лошото им управление в България, то сега всички българи ще загубят от спирането им. На въпрос за санкциите в енергетиката, Кунева обясни, че са неизбежни, защото европейски комисар пише писмо на национален министър само като последна мярка. Комисар пише на министър само преди санкции.

Аз самата, като комисар, съм правила такива уведомителни писма, преди да наложа санкции на някоя страна за неспазени директиви, обясни Меглена Кунева, като изброи, че тези наказания се слагат заради зависимостта на регулатора ДКЕВР от изпълнителната власт, конфликтите с ЕРП и изваждането на „Южен поток“ от Енергийния пакет на ЕС, с което България е опитала да заобиколи европейските правила. Тя даде съвет на правителството да изнесе публично колко преписания от ДКЕВР са направени към ЕРП и ЕРП не са ги изпълнили, за да се види от обществото какво е било поведението и на дружествата, и на регулатора. Кунева добави, че саморазправа на управляващите със Сметната палата също дава силен сигнал за липса на независимост на органи с такава важност, това се вижда от Брюксел и вреди на репутацията ни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 7946 |05.04.2014 Ричард Ран:Бях шокиран от корупцията в България . 11| 5584 |05.04.2014 М.Кунева: Новината за еврофондовете да не се приема със "затворени очи" . 124| 11717 |05.04.2014 Станишев: Срам!Най-острите говорители срещу България са от ЕНП, обвързани с ГЕРБ и Борисов . 32| 15904 |05.04.2014 Слава Севрюкова: Прероден Давид ще оправи България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads