Реклама / Ads
0| 4193 |04.12.2015 НОВИНИ

Кунева: Да се свика Съветът за развитие заради антикорупционния закон

.
Меглена Кунева - вицепремиер и председател на ДБГ
Свикване на коалиционния Съвет за развитие поиска вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева заради Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. Премести в... Входящи1 Чернови Изпратени Спам Кошче Kuneva_antikorupcion zakon_syvet za razvitie От Пресофис на Движение България на гражданитеAdd contact Получател PressAdd contact Дата Днес 10:42 Съобщение 4 от 406 < > Колеги, изпращаме ви информация за позицията на вицепремиера Меглена Кунева за антикорупционния закон и информация за новите предложения в него. Ле
 
В съобщение в социалната мрежа Фейсбук тя обяви, че текстът на новия проект на закона е готов и настоява партиите, подкрепящи кабинета, да демонстрират политическа воля като предварително подкрепят законопроекта.
Кунева е изпратила писма с настояване законопроектът да бъде обсъден до председателите на всички парламентарни групи, както и до вицепремиера Румяна Бъчварова, която ръководи коалиционния формат.

До момента вицепремиерът е провела срещи с парламентарните групи на Реформаторския блок и АБВ. Очаквам вече след приемането на бюджета срещи и с групите на ГЕРБ и Патриотичния фронт, посочи тя. Вариантите за нови текстове по двата спорни въпроса – неподписаните сигнали и избора на ръководство - ще бъдат изпратени днес до всички парламентарни групи.

Кунева посочи, че предлага на народните представители два варианта по въпроса за назначаването на директора на Националното бюро за предотвратяване на корупцията – избор от Народното събрание и назначаване от президента или избор от ад-хок комисия с представителите на всички власти и отново назначаване от президента. За гарантиране независимостта на Бюрото е необходимо изборът да бъде от повече от една институция, категорична е Кунева. Това беше препоръка и на директора на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ Джовани Кеслер при посещението му в София преди месец.

По отношение на сигналите в новия законопроект е създадена специална глава с подробни правила, уреждащи реквизити на сигналите и предварителна проверка на всички сигнали дали са налице достатъчно данни за започване на производство по закона. Разписани допълнителни гаранции, в това число и наказателна отговорност за служителите на Бюрото, които „изтичат“ информация за проверки.
Сред новите предложения е и задължението на лицата, заемащи висши позиции в изпълнителната власт – централна и местна – на всеки две седмици да оповестяват публично своите служебни срещи. Това е утвърдена европейска практика, включително и за еврокомисарите.

В новия вариант на законопроекта са отразени и бележки по конкретни текстове, направени при първото обсъждане на законопроекта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4444 |03.12.2015 Миков към Кунева: Европа дава 3 млрд. евро на Турция. Ще плащаме ли? . 0| 5641 |01.12.2015 Кунева: Очаквам ГЕРБ да подкрепи антикорупционния закон . 9| 4827 |25.11.2015 Борисов свика извънреден МС заради руския самолет . 28| 4594 |22.11.2015 Кунева: Рисковите групи да се интегрират, за да не се радикализират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads