Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

13| 4539 |06.12.2015 НОВИНИ

Кунева: Докладът на ЕК ще бъде лош, ако няма промените в Конституцията и антикорупционният закон

.
Меглена Кунева
Ако в парламента отново не бъде приет антикорупционният закон или не се потвърди решението на пленарна зала със 180 гласа по първоначалния обхват на промените в Конституцията, докладът на Европейската комисия за напредъка на страната в правосъдието и борбата с корупцията ще бъде по-лош, отколкото очакваме. Това заяви вицепремиерът по европейските политики Меглена Кунева в "Неделя 150" по БНР.
Ако в парламента отново не бъде приет антикорупционният закон или не се потвърди решението на пленарна зала със 180 гласа по първоначалния обхват на промените в Конституцията, докладът на Европейската комисия за напредъка на страната в правосъдието и борбата с корупцията ще бъде по-лош, отколкото очакваме. Това заяви вицепремиерът по европейските политики и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева в предаването "Неделя 150" по БНР.

Тя разказа, че в сряда е била проведена среща с представителите на ЕК, които подготвят доклада по Механизма за сътрудничество и оценка. По отношение на антикорупционния закон нямаше как да се похвалим с вече приет закон, сформирано бюро за портиводествие на орупцията и работеща институция, защото това беше бламирано в парламента. Приети промени в Конституцията по отношение на съдебната власт също няма. Процесуалните закони за съдебната реформа се чакат, посочи тя. По думите й не толкова е важно какво мисли Брюксел, а какъв имидж си създава България навън. Трябва да се докаже с действия достоверността на българската политическа класа, надеждността на нашата правосъдна система, които да кореспондират с ценноситте на ЕС, категорична беше Кунева.

Стоя много твърдо зад съдебната реформа и нейната амбициозност, но също така съзнавам, че тя трябва да бъде реалистична, категорична беше Кунева. Правя всичко възможно, за да помогна на Христо Иванов не само да осъществи реформата с Конституцията, но и да продължи стъпка по стъпка с останалите мерки, посочи Кунева и допълни, че не приема появилите се внушения, че между двамата има напрежение. По думите й обаче прекаленото фокусиране върху личностите и внушението, че от едни човек може да зависи процес или реформа не е добра практика.

Аз бях против т.нар. Исторически компромис - имах по-големи амбиции за реформата в съдбента система, посочи Кунева. Тя припомни, че ДБГ е настоявало за явното гласуване във ВСС, разделянето на Съвет на две колегии, възможността за сезиране на Конституционния съд от съдилищата при нарушени конституционни права на гражданите. Трябва да продължим напред. По думите й компромис не означава най-малкият общ знаменател на промените, а възможното за постигане веднага, заяви вицепремиерът, като тя призова всеки от подписалите първоначалния проект за промени да застане зад подписа си и сега в пленарната зала.

Нека приемем в зала нещата, за които сме се разбрали и ако трябва в деня след това да започнем да търсим съгласие по нови по-съществени поправки, да вървим напред стъпка по стъпка, заяви тя. Кунева беше категорична, че освен Конституцията, реформата трябва да продължи и с приемането на процесуалните закони,Закона за съдебната власт, за електронното правосъдие. Ако в момента търсим извинение да не гласуваме, защото промяната в Конституцията не е достатъчно радикална, просто не виждам какво ще правим следващите месеци. Не може да затънем в обвинения, вместо да вършим работа, заяви Кунева и допълни, че добавянето на нови елементи непрекъснато и взривяването на вече постигнато съгласие на практика е работа срещу реформата. Тя подчерта още,че конституционните промени не са тържище, на което всеки да излага нова и нова стока.

Забавихме се непростимо с приемането на антикорупционното законодателство, корупцията е един от тежките политически и икономически проблеми в България, каза още Кунева. Ако сега не се види политическа воля, не можем да очакваме положителна оценка от ЕК за усилията на държавата в борбата с корупцията по високите етажи, каза тя и добави, че това, което се случва в България, се знае във всички останали 27 страни членки и от техните инвеститори.

Кунева посочи, че новият текст на закона е готов, а материали по спорните теми са изпратени на всички парламентарни групи. Прелагат се два варианта за избор на шеф на бюрото - от парламента и от "ад хок" комисия с назначаване от президента, както и много гаранции за неподписаните сигнали, включително криптирана връзка и наказателна отговорност срещу изтичане на информация. Кунева припомни, че настоява за свикване на коалиционния формат Съвет за развитие, където да бъде постигнато съгласие по закона. Трябва да докажем, че политическа воля не е просто куха фраза.

По отношение на скандала със записите Кунева беше категорична, че не може като вицепремиер да влезе в разговора на кого е изгодно, защо се пускат сега и има ли схема зад изтичането им. Ако действащ политик започне да прави такива догадки, означава, че не разчита на българските институции. Единственият начин да разберем къде е истината и лъжата, е институциите да си свършат работата, категорична бе тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3796 |04.12.2015 Кунева: Да се свика Съветът за развитие заради антикорупционния закон . 8| 4139 |04.12.2015 ДСБ: Ако Христо Иванов бъде сменен, напускаме коалицията . 3| 4082 |03.12.2015 Миков към Кунева: Европа дава 3 млрд. евро на Турция. Ще плащаме ли? . 2| 6199 |01.12.2015 Фрог око: Таен меморандум решава бъдещето на болниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ