Реклама / Ads
18| 4731 |11.05.2015 НОВИНИ

Кунева: Тежка борба с корупцията почва, но сме до стената

.
Меглена Кунева
В Македония най-тежките събития се случиха най-тежките събития през почивните дни, затова не е свикан КСНС, заяви по НТВ вицепремиерът Меглена Кунева. Но Македония е на 60 км, уточни тя. Щастлива съм, че България е член на ЕС, а Македония иска да бъде и това създава мост, каза Кунева.
 
Политическите свободи и начинът, по който се управлява една държава, са най-важни. Моят отговор, когато ние преговаряхме, беше ясен. Но Македония е третата държава, която се дестабилизира в региона след Украйна и Близкия Изток. В Западните Балкани сега се събуждат призраците от 2000 г. Тези сигнали абсолютно не ни помагат. А в Македония има директни икономически интереси от страна на българските компании.

По темата за преборването на незаконно забогателите български политици Кунева заяви, че подкрепя всякакви журналистически разследвания, медиите са важна протиоотрова. В англосаксонския свят има един специален институт, наречен "този, който удря камбаната" - там хората можели да подават сигнали. Това е активна позиция, посочи тя. Държавата разчита на това, защото няма как този закон да свърши работа без това. Новото е, че той приема и анонимните сигнали, които ще се проверяват, поясни Кунева. Чудото ще стане, ако има публичност. Едно е да се установи конфликтът на интереси, но ако е публично, няма връщане назад.

Шефът на националното бюро за установяване на конфликт на интереси ще се назначава от МС  и потвърждава от НС, но ще е едноличен, посочи тя. Това ще е финалът на проформа декларациите, които никой не проверява. Бюрото ще има софтуеър, който ще прави засичане на декларациите и на информацията. Това е първото ниво проверки. Ако има сигнал, че карате твърде скъпа кола, се прави специална проверка и могат да се разследват роднини. Това е второто ниво на проверка. Ако има 10 000 лв разлика между това, което си декларирал и начина, по който живееш, това също ще се изследва. Тази проверка ще е дълбочинна, разясни Кунева.

Всеки месец бюрото ще отчита работата си, редовно ще се отчита и пред НС; всеки служител ще минава ежегодно тестове по интегритет, за да остана такъв. Ще има и външен одит от публично ангажирана компания през обществена поръчка, нещо, което може да се прави за цялата администрация. Тежка борба започва, но ние сме изправени до стената, каза тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5072 |01.05.2015 Пак тежка катастрофа с младежи! . 3| 4650 |26.04.2015 Борба за живота на младежа, пометен на Околовръстното . 2| 4727 |26.04.2015 Има ранен при тежка катастрофа на Околовръстното шосе . 12| 4790 |18.04.2015 Кунева: РБ трябва да е единна на местните избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads