Реклама / Ads
17| 4916 |23.02.2015 НОВИНИ

Кунева: Трябва ни преразглеждане на националната сигурност

.
Меглена Кунева
Не съм доволна от скоростта. Нито по отношение на съдебната реформа, нито относно стратегията за антикорупция. Цинично е да се правим, че вършим работата. Трябва да се стигне по-надълбоко. Да се определи дали има административно или съдебно нарушение.
 
Това заяви Меглена Кунева в предаването „Още от деня“ по БНТ. Тя поиска ред в съдебната система и много силни стъпки в посока борбата с корупцията. Кунева отбеляза, че на министерството на правосъдието ще му е много натоварено през следващите месеци, тъй като инспекторатите трябва да проверяват около 6000 служители по високите етажи. С 15 души няма как да се проверяват хиляди, отсече тя.

Светът днес не е спокоен. Той е изправен пред голямата заплаха „Ислямска държава“ (ИД). Затова усилията на ЕС и световната общност са насочени срещу екстремизма, каза още вицепремиерът. Става въпрос за радикализъм, войнстващ екстремизъм, посочи тя и даде за пример терористичните заплахи в Европа.

България не е разграден двор, бе категорична Кунева по отношение на бежанците, но не отрече, че има нужда от голяма бдителност и преразглеждане на концепцията за национална сигурност. И Европа ще има нова стратегия за сигурност през април, посочи тя. Кунева изрази надежда още тази сряда да имаме нови текстове в НК, отнасящи се до тероризма - такива каквито има в Италия, Испания и други страни, отбеляза вицепремиерът.

Досега се действаше по модела: Действие - ответен удар - още по-силен ответен удар. Това е моделът на тероризма още от времето на Осама бин Ладен. Ние трябва да преценим, когато правим ответен удар, какви ще са последствията след това.

Ако ме питате каква е цената за членството ни в ЕС и НАТО това е сигурността, отбеляза Кунева. Ако в момента има подобен случай в България, ние нямаме текст в закона, по който да го осъдим. Заради това трябва да се подготвим, колкото се може по-скоро. Вече е създаден Единен съвет по миграция и интеграция на бежанци, съобщи Кунева. Нелегалните емигранти са предмет на МВР и на специален отдел - "Миграция".

На въпрос дали се готви мобилизация в страната ни Кунева отговори: Това са планове, които се изпълняват професионално. Такъв тип контрол и подготовка са ни нужни. В момента киберсигурността е изключително важна. Набирането през социалните мрежи на бойци трябва да се спре. От изключителна важност е и пресичането на финансирането на ИД, категорична е Кунева.

На въпрос за заема от 16 млрд. лева, Кунева смята, че е трябвало по-търпеливо да бъде разисквана темата. Това е въпрос, който е заложен в бюджета. Кунева смята, че трябва да се използва възможността, ако сега лихвите по този заем са изгодни. Това е нещо разумно, България може да спечели от това и да използва лихвите за нещо друго хубаво.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9160 |20.02.2015 Шофьори-инвалиди трябва да плащат в общината за технически преглед . 10| 4662 |20.02.2015 Плевнелиев: България и Румъния трябва да бъдат двигател на европейската интеграция . 13| 4600 |16.02.2015 Кунева: ЕС дава пари за Северозапада . 85| 6540 |15.02.2015 Горанов: До 2017 г. трябва да върнем 6 млрд евро дългове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads