Реклама / Ads
6| 4381 |10.09.2015 НОВИНИ

Кунева: Влизането ни в Шенген е част от решението на бежанския проблем

.
Меглена Кунева
Като страна на преден пост и трасе на бежански потоци България има остър интерес от обща миграционна политика на Европейския съюз и заедно с това да е част от Шенген.
 

Това са изключително важни условия за сигурността на страната, които означават и сигурност за цяла Европа. Това заяви снощи пред журналисти вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева в коментар на речта на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер и начертаните от него мерки за справяне с бежанската ситуация.

 

Кунева беше категорична, че изложените от Юнкер мерки до голяма степен съвпадат с позицията на българското правителство - както България, така и ЕК настояват за преоценка на Дъблинския регламент, засилване на "Фронтекс" и охраната на външните граници, засилване на капацитета на службите по миграция.

"Фактът, че ЕК също ще работи за обща миграционна политика, е много важен, тъй като не може Съюзът да постигне реално разрешение на кризата с 28 различни системи на убежище и миграция. Изключително добре е, че ЕК даде заявка за разграничаване на бежанците от икономическите мигранти и създаването на списък със сигурни страни", смята вицепремиерът, цитиран от БГНЕС.

 

За предложените квоти Кунева заяви, че страната ни защитава принципа на солидарността, но е категорична, че конкретните цифри ще бъдат анализирани и преценени дали са справедливи спрямо различните критерии за определянето им - БВП, ниво на безработица, процент имигранти и др. В оценката трябва да бъде отчетен и интеграционният капацитет на страната. Вицепремиерът беше категорична, че квотите трябва да важат за всички страни в ЕС, тъй като проблемът е общ на целия ЕС. "Ако по-бедни страни като нас са се съгласили с първоначалния план за прием на 500 бежанци, то всички страни трябва да се съгласят. Въпросът е както за солидарност, така и за хуманност", каза още тя.

 

Част от решаването на бежанския проблем в Европа е България и Румъния да станат член на Шенгенското пространство, още повече сега, когато се обсъждат промени за охраната на външните граници на ЕС. Това е част от общото уравнение на сигурността в Европа, смята Меглена Кунева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5027 |31.08.2015 Кунева: Всичко е наред! РБ трябва да е единен политически субект . 15| 5582 |31.08.2015 Меркел вещае разпадане на Шенген . 9| 4529 |31.08.2015 Кунева: Не искаме сепаратистко коалиционно споразумение за кметове . 24| 5206 |30.08.2015 Кунева: Срамно е, че българи са трафиканти на бежанци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads