Реклама / Ads
48| 16699 |04.08.2020 ГЛАСЪТ

Купуват гласовете на чиновниците за ГЕРБ и ОП

.
Без никакви аргументи правителството изведнъж реши от 1 септември да повиши с до 30% заплатите на неизвестен брой служители в общо 28 министерства, държавни агенции и стуктури. Дори ще се публикува проект на постановление за обществено обсъждане. Това обсъждане трява да приключи до следващия петък.
 

Абсурдното обяснение за спешния срок е, че "Съкратеният срок е обусловен от необходимостта положителните въздействия от нормативната намеса да бъдат постигнати по най-бързия начин." Разбрахте ли? Положителните въздействия да бъдат постигнати по най-бързия начин. Което означава стотици хиляди чиновници да бъдат осигурени като гласоподаватели на управляващите в задаващите се предсрочни избори. Даваме им пари и те пускат нашата бюлетина. Просто, нагло и ясно.

 

Още по-абсурдно е, че т.нар. "положителни въздействия" са твърдение единствено на Дирекция "Модернизация на администрацията" – и такава има! - в Министерски съвет. Забележете: в един от съпровождащите документи, наречен "Частична предварителна оценка на въздействието", в графата "Посочете дали са извършени последващи оценки на нормативния акт, или анализи за изпълнението на политиката и какви са резултатите от тях" е написано: "Не са извършвани такива".

 

Не са! И никъде не са посочени параметри за това какъв конкретен брой служители ще засегне, за какви заслуги и какви конкретни суми за бюджета. Просто „до 30%“.

 

Всъщност решението е взето на последния коалиционен съвет, на който Борисов се изфука, че ще се сложи акцент върху служителите, които са на първа линия в борбата с коронавируса. В последващите задкулисни договорки между управляващите вече е записано, че в постановлението ще фигурира „персонала на администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, включително за служители на първа линия" и "администрации, в които основните заплати на служителите са по-ниски в сравнение с други институции, в дисонанс с обема на отговорностите им и прекия риск за здравето".

 

Това разширяване на броя на ощастливените от големите „грижи на партията и държавата“ гарантира няколкостотин хиляди гласа на парламентарните избори. Каквато е и целта. Отново забележете: в списъка влизат служители на Изпълнителна агенция по околна среда, Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, Дирекция за национален строителен контрол, Български институт по метрология или Басейнови дирекции и пр. Всички те са на първа линия в битката коронавируса? Но ще получат пари.

 

Защо? И откъде ще се вземат парите?

 

Мирише на осигуряване на гласове за управляващите с пари на всички данъкоплатци. Което се прави в момент, когато държавата се тресе от протести, обхванали вече и 23 града в други страни, където живеят, учат и работят българи. Защо се бърза? Защото властта се застрахова с платени гласове. Политически цинизъм на N-та степен.

 

И да знаете: парите в чекмеджето на премиера са ваши пари, както и тези, с които сега купуват гласове в администрацията.  

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 18026 |03.08.2020 Раболепието към властта – начин на пълзене. (Не)обикновени хроники . 77| 14808 |02.08.2020 От майките се уплашихте, мачовци на конци! . 37| 12696 |02.08.2020 БТР, а не джип, е нужен на Гешев-Ленин, за да се пази от черни забрадки, блокади и студенти . 62| 35674 |01.08.2020 До всички българи: 1 млрд от Виваком бяха ваши, но Шиши & мафията ги свиха - защо мълчите!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads