Реклама / Ads
8| 5753 |13.08.2021 НОВИНИ

Кузманов: Цинично е някой да иска да си припише успехите на българските спортисти и техните треньори

.
Андрей Кузманов Източник: БГНЕС
Игрите в Токио бяха не само физически, но и психологически и тук си пролича характерът на нашите спортисти. Това каза министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.
 

„Изненада ме духа на нашите състезатели в Токио. Заминахме с много малка група, но отидоха бойци, които се доказаха и накараха цяла България да се гордее с тях. Това е най-добрият успех в последните 16 – 17 години. Последният ни златен медал е на Руми Нейкова от 2008 г. в Пекин. Свалям шапка на нашето момиче в каратето. Тя направо ги уби. Аз казах, че тези игри ще бъдат не само физически, но и психологически и тук си пролича характерът на нашите спортисти. Мерките бяха драконовски. Аз не съм излизал от хотела, не можеш да излезеш на улицата. Потискащо и зловещо беше това с празните трибуни, но духът го имаше. Организацията беше много добра“, посочи Кузманов.

 

„Не съм влизал в пряк или косвен диалог с Красен Кралев. Аз съм спортист. Някой, ако иска да си припише успехите на българските спортисти и техните треньори, е цинично. Това е много труд, задължения и воля. Въпросният господин сигурно отиде да им държи лапичките на момичетата, които гледаме тук, или на някой отиде да помогне на плувците, или хвърляше топки на момичетата? Не трябва да се вменява, че той е направил медалите. В трудовата характеристика на министъра пише, че трябва да се грижи за спорта. Това че това му е вменено като трудова характеристика, значи ли, че той е герой. Просто всеки трябва да си изпълнява задълженията. Когато има провал обаче, отговорността е на министъра. Цялата радост и гордост на българския народ се дължи само на треньорите и състезателите и от части федерациите, които пряко ги наблюдават, на никой друг“, заяви министърът.

 

„Прекрасно е, че спортистите в Токио се превръщат в символ на подражание. Отговорността е дотам доколкото Министерството се качим на вълната на този успех и масово да ги популяризираме и да стимулираме тези хора, които направиха България горда. Тази Олимпиада показа, че не всичко в спорта е пари. Трябва да се създаде дух и атмосфера децата да се запалят и да започнат да обикалят стадионите и басейните. Започваме нов олимпийски цикъл и трябва да се направят планове, да се видят грешките. Ние разработваме план за стимулиране на треньорите. Тази програма не е свързана само с това да се дадат едни пари на треньорите. Надявам се, че с тази мярка, ако успеем да я направим, да извадим децата от училище и да започнат да се занимават със спорт“, каза още Кузманов.

 

По думите му Министерството има много програми за детско-юношески спорт и всеки един клуб си е отделна юридическа единица, която Министерството стимулира. Според него въпросът е дали този клуб не може да направи един бонус за тези, които не могат да си позволят финансово да запишат децата си на спорт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6773 |12.08.2021 Арман Бабикян: Някой генерира хаос и чака да му наложат ”ред в хаоса” . 14| 11369 |05.08.2021 Един ден някой ще извади меча на Аспарух и ще каже: Тук няма да бъде България . 2| 4124 |04.08.2021 Министър Кузманов: Под въпрос е къде са отишли 30 млн. лв. от общо 60 млн. лв. бюджет на ММС . 19| 22739 |03.08.2021 Ваня Григорова: Пламен Николов е находчив. Щял да си публикува дисертацията, та барем да вземе някой лев от цялата тая реклама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads