Реклама / Ads

12| 2768 |11.11.2021 НОВИНИ

КЗК: ”Лукойл” злоупотребява с господстващо положение

.
Комисията за защита на конкуренцията е идентифицирала конкурентни проблеми в поведението на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и „Лукойл България“ ЕООД. Според КЗК дружествата от групата ограничават достъпа до данъчни складове и транспортна инфраструктура, което ограничава вноса в страната.

"Комисията установи, че група "Лукойл" притежава най-голямата складова и свързана с нея транспортна инфраструктура, която я прави господстващо предприятие на пазара на съхранение на автомобилни горива. Дружествата от групата са извършили злоупотреба с господстващо положение чрез съвкупност от действия, изразяващи се в непредоставяне на услуги по прием и съхранение на горива в собствени данъчни складове, ограничаване на достъпа до данъчните складове, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на внесени горива", пишат от КЗК.

 

Според антимонополния орган разглежданите практики представляват обща стратегия на групата за създаване на пречки пред вноса на горива в страната.       

 

"Тези действия ограничават конкуренцията още на първото ниво по веригата на реализация на нефтопродуктите – при производството и вноса, което позволява поддържането на лидерската позиция на група "Лукойл" в страната на следващите нива – търговията на едро и дребно. Създаването на бариери пред вноса на горива в страната е от естество да доведе до пренасочване на търсенето към горива с местен произход, т.е. тези на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Това намалява избора на търговците на едро и съответно се прехвърля надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в крайна сметка върху потребителите", добавят от КЗК.

 

Комисията обобщава, че поведението представлява злоупотреба с господство както по националното право, така и съгласно европейското право, тъй като, ограничавайки вноса на територия на страната, може значително да повлияе върху модела на търговия между държавите членки.

 

Дружеството има право да отговори на твърденията в срок от 60 дни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 4294 |05.06.2020 Тревожни данни: Младежитете у нас злоупотребяват с алкохол и наркотици . 3| 3980 |11.12.2019 Глобяват ”Лукойл” заради миризмите в Бургас . 2| 3719 |15.10.2019 КНСБ: Масово се злоупотребява с работното време, все повече труд остава незаплатен . 6| 3874 |17.11.2018 Инж. Казанджиев: Крие се дали има злоупотреба с господстващо положение при горивата
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ