Реклама / Ads
1| 3657 |18.10.2018 НОВИНИ

КЗК поряза ”Инерком” на Гинка Върбакова

.
Източник: БГНЕС
Комисията за защита на конкуренцията отряза ”Инерком” на Гинка Върбакова, отказвайки да образувано ново производство по сделката с чешкото енергийно дружество ЧЕЗ. Върбакова предприе този ход, след като през август формално напусна бордовете на компаниите, които управляват фотоволтаичните й паркове.
 

При първото производство за концентрация КЗК реши, че при евентуално придобиване на чешките активи от страна на "Инерком" има възможност за засилване на господстващото положение на обединената група. Това решение на антимонополистите бе обжалвано пред Върховния административен съд както от компанията на Върбакова, така и от чешкото дружество.

 

Сега в мотивите си антимонополистите начело с председателя си Юлия Ненкова казват, че Комисията вече е била нотифицирана за същата сделка между същите страни, със същите предмет и цел. И се е произнесла. Решението й не е влязло в сила, точно защото по него има обжалвания пред съда. "Наличието на висящо административно производство със същия предмет и с участието на същата страна, във фазата на съдебно оспорване, е абсолютна отрицателна процесуална предпоставка за образуване на ново производство пред административния орган", категорична е антимонополната комисия. От КЗК защитават решението си, цитирайки чл. 130, ал. 2 от АПК, съгласно която никой друг орган няма право да приеме за разглеждане дело, което вече се разглежда от съда. Според Комисията преструктурирането в бизнеса на Гинка Върбакова има значение за разрешаване на спора, повдигнат пред магистратите. По този начин на "Инерком" остава възможността да обжалва пред ВАС новото решението на антимонополистите. Компанията разполага със срок до 25 октомври.

 

Делото във ВАС по решението на КЗК, с което блокира сделката за активите на ЧЕЗ в България, е насрочено за 14 май 2019 година. Не е изключено съдебната сага да продължи дълго, което изобщо не кореспондира с идеите на Прага за бързо напускане на българския енергиен пазар.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8764 |20.07.2018 ФРОГОКО: Гинка Върбакова спасява 5 млн. евро със спирането на сделката за ЧЕЗ . 5| 4344 |20.07.2018 Мартин Димитров: ”Инерком” може да не обжалва решението за ЧЕЗ . 3| 5089 |16.05.2018 Ж. Бойчев: ”Инерком” не отговаря на нито един критерий за купувач на ЧЕЗ . 17| 10181 |01.05.2018 За шест фъстъка по-малко в шоколада забравихме за Гинка!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads