Реклама / Ads
9| 12029 |24.02.2020 АКТУАЛНО

”Лафка” уж фалира заради ”въвеждането на държавен монопол” върху лотарията

.
Обявлението върху затворените обекти
„Лафка Маркет“ АД затвори всички свои обекти в страната. Официалната причина е приетите от Народното събрание промени в Закона за хазарта, чрез които единствено държавата има право да организира лотарийни игри. Липсата на какъвто и да било ропот от страна на дружеството или хилядите оставащи без работа хора говори, че реално затварянето е фиктивно, защото е въпрос на време да се смени Националната лотария с държавния тотализатор.
 

Според информация в сайта на веригата "Лафка" има над 1070 търговски обекта в повече от 170 населени места, а в цялата страна е известно, че фирмата се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевки.

 

Ето какво гласи официалното обявление на дружеството:

"Влезлите в сила на 21.02.2020г. нови рестриктивни законови ограничения в областта на лотарийните игри и въвеждането на държавен монопол водят до значителен спад на продажбите в търговската мрежа на „Lafka“ и до практическа невъзможност за нормалното функциониране на дружеството.

 Поради тази причина „Лафка Маркет“ АД преустановява оперативната си дейност.

 Дружеството разполага с достатъчен финансов ресурс за погасяване на своите задължения в най-кратки срокове.

 Ръководството на „Лафка Маркет“ АД"

 

Припомняме, че в края на миналата седмица стана ясно, че до дни се очаква да се разбере дали "Лафка" ще получи разрешение от Държавната Комисия по Хазарта (ДКХ) да разпространява лотарийни билетчета и други игри на Българския Спортен Тотализатор (БСТ).  Вероятно това е причината в разлепените върху обектите обявления (на снимката) да е записано, че застварянето е временно.

 

Справка в търговския регистър към момента показва следното състояние на дружеството:
.


Ясно се вижда, че основният предмет на дейност е "дистрибуция на тютюневи изделия", както и, че предишния едноличният собственик на дружеството е БУЛГАРТАБАК-ХОЛДИНГ.

 

Припопняме, че дружеството е създадено през 2006 г. като “Булгартабак Трейдинг”. В началото 12% се притежават от “Слънце Стара Загора – Табак” АД, от където е апортът, а останалите – от “Булгартабак Холдинг”.

 

Впоследствие холдингът става едноличен собственик, а по-късно с дял от 35% влиза “Благоевград БТ”. През 2012 г. чрез увеличенията на капитала делът на “Благоевград БТ” става 65%.

През май 2013 г. дружеството регистрира марката Lafka. В началото на 2014 г. “Табак маркет” придоби контрол върху “Национална агенция за разпространение”, варненските “Варна Прес-Аврамова и фамилия”, “Одесос М”, “Александров Прес” и “Ита”, бургаското “Боби-Прес”, софийското “Комекс 92” и хасковското “Вест Прес РА”. Преди това “Национална агенция за разпространение” продава на собственика на Lafka хасковското “Дрийм прес”. Това дружество, както и издателската компания “Армаер” се вливат в “Табак маркет”. Акционери в “Табак маркет” по последни данни са “Еф ем си джи трейд” и “Благоевград БТ” с по 50% . Първото дружество е собственост на единия от директорите в компанията – Волфганг Рокендорфер.

 

При затварянето на КТБ дружеството има задължение в размер на 34.4 млн. лв., което обаче е покрито от прихващане.  През март 2017 г.  СГС отхвърли исковете на КТБ срещу прихващанията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 12197 |28.01.2020 Прокуратурата разкри, че е погнала Радев заради съпругата му . 14| 25602 |21.01.2020 Само във Фрог: В Ихтиман цъка пернишка бомба, градът е пред бедствено положение заради недостиг на вода . 19| 31238 |20.12.2019 Заплашиха журналиста Стоян Тончев, че ще „бъде намерен“ и „пребит“ заради публикация, свързана с Иван Гешев . 13| 18491 |15.12.2019 Euronews: Ще пречат на работата на Лаура Кьовеши заради борбата й с корупцията в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads