Реклама / Ads
16| 6476 |04.11.2021 НОВИНИ

Лагер 1142: Скритите нацисти на Америка

.
Източник: Netflix
Годината е 1942, края на октомври и началото на ноември. Мястото - 1142. Този таен адрес е свързан с една също толкова тайна разузнавателна програма на Съединените американски щати, започнала още преди края на Втората световна война. Всички свидетелства за съществуването на тази мисия са били заличени, евреите в тях - заклети да мълчат. Защото с това се слага началото на Студената война. Много преди тя изобщо да започне. Причината да припомним тази дълбоко пазена тайна е, че от нея ни делят ”само” 80 години -един човешки живот.
 

Основната задача на секретната мисия с кодово име “1142” била САЩ да се добере до информация, която да повлияе на хода на Втората световна война. В нея били въвлечени спасени от концлагерите в Европа евреи, които изведнъж се оказали в позиция да разпитват нацисти. Дилемата била морална - да постъпят ли евреите така, както нацистите са постъпвали с тях. Било удобна възможност да излеят целия си гняв от преживения ужас. Задълженията им обаче се оказали с малко по-различен знак. 

 

Вместо да извличат информация от нацистите със всевъзможни методи на мъчение, евреите трябвало да ги придружават в магазини, да угаждат на прищевките им. Да използват “по-меки” разузнавателни методи. В периода 1942 - 1946 разпитани били над 500 нацисти. Сред тях изтъкнати генерали и учени. 

 

“Разказвах на близките си, че помагам в подготовката на Третата световна война” 

 

Това е една от най-големите и добре пазени тайни на САЩ. За тази секретна мисия се разбира едва преди години. Унищожени са всички свидетелства за съществуването на лагер 1142 - документи, база… Евреите пък са били заклети да мълчат и повечето са отнесли тайната в гроба си. 

 

Лагер 142 се бил скрит дебрите на северна Вирджиния. В него били отведени именития шпионин Райнхард Гелен - генерал-майор от Вермахта, началник на разузнавателните операции на Източния фронт, както и ракетния учен Вернер фон Браун, който е един от родоначалниците на ракетостроенето. 


Освен че мисия 1142 помага за спечелването на Втората световна война, събраната информация слага и основата на Студената война преди тя да започне през 1947 г. Някои от евреите в 1142 трябвало да събират данни срещу Русия, когато Москва все още е съюзник на Вашингтон в борбата с нацистите. 

 

Тук отново се намесва моралният аспект на въпроса. САЩ обръща палачинката спрямо доскорошните си съюзници и се прегръща с най-големия си враг, смятан за олицетворение на всичко най-лошо, и то с щракване на пръсти.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4040 |28.08.2021 Явор Божанков: Скритите от обществото разговори са причината за неуспеха на предните мандати . 1| 3360 |19.08.2021 МОН спира летните детски лагери в 20 области . 9| 4094 |27.07.2021 Гербаджии обикалят бежански лагери, обвиняват Рашков за увеличения мигрантски поток . 0| 2952 |17.06.2021 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Лагера“ и кв. „Христо Ботев“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads