Реклама / Ads
10| 5015 |02.04.2011 НОВИНИ

Лъжи и истини в социалната политика

.
Трябва да се постигне напредък в социалната сфера, такъв добър сигнал е последното заседание на Тристранката. Принципите на социалната политика не са променяни през последните 30 години. Огромните харчове отиват в една и също посока – да се насърчат хора, които не работят за сметка на тези, които работят.Необходимо е да се намали броят на хората, които разчитат на социалните плащания
 

Това коментираха в предаването Седмицата по Дарик трима политици, представители на различни политически партии.

Д. Главчев, от ГЕРБ, посочи, че през декември 2008 г. са изразходвани 1 млд и половина само за един месец. Сега трябва да се стъпи на здрава, принципна основа. През пролетта революционният патос на левите се увеличава, но той не е нужен, каза той. Трябва да се постигне напредък в социалната сфера, такъв добър сигнал е последното заседание на Тристранката. Там синдикатите поставиха своите условия, припомни той и допълни, че минималната заплата е раздвоила малко правителството, но според него повишаването може да се извършва по сектори, да се прецени къде има възможност за това, като производителността на труда трябва да бъде основния показател за повишаване на минималната заплата.

Според Кънев за лъжи в социалната политика не може да се говори, а трябва да се говори за промени на принципите й, които не са променяни през последните 30 години. Ако има средства, те трябва да бъдат насочени към запазване на заетостта, това е съществен проблем. Водена е погрешна трудова и социална политика през последните 30 години. Има нужда от изцяло нов Кодекс на труда, над 60 процента от работните места се осигуряват всъщност от малките предприятия, а не от гиганти като Кремиковци, например. Хората излизат от пазара на труда и това е страшно, посочи Кънев.

Р. Статков поясни, че БСП и КБ са излезли с конкретни данни за предизборните обещания, които ГЕРБ не изпълняват. Обещани бяха 200 000 нови работни места, а всъщност 300 000 са загубени, минималната раб заплата си остава непроменена от 2 години, а и не се знае дали ще се увеличи. Рамката на бюджета се посочва, но средствата не се изпълняват и разпределят както трябва. Европейските средства не се усвояват, посочи още той. 60 процента от хората са зависими от размера на минималната заплата, от нейния размер са свързани и редица други плащания, посочи Статков.

Пререканията в студиото настъпиха в момента, когато започнаха да коментират усвояванията на евросредствата, и когато се засегна въпросът за протеста, организиран от БСП.

Кънев посочи, че бюджетът за 2011 година е вече гласуван, нови средства няма. Държавата няма откъде да извади нови пари. Огромните харчове отиват в една и също посока – да се насърчат хора, които не работят за сметка на тези, които работят. Има хора, които сменят работните си места непрекъснато, плаща им се непрекъснато от програма Развитие, а те нито работят, нито усвояват нова професия. 85 процента от работодателите са общини, което не е добре. Има тежка корупция в частния сектор, пряката честна конкуренция е тази, която ще даде тласък напред на икономиката.

Главчев се съгласи, че наистина се създава добра среда за лоши практики. Конкурентноспособността и производителността са тези, които ще дадат развитие на икономиката. Според него трябва да има промяна на правилата на играта. В началото казах, че се правят изчисления за всички направени предложения и до края на юни ще има конкретни данни. Тогава ще се реши какво ще се прави.

Кънев посочи, че се надява да няма актуализация на бюджета. Видно е, че с бюджетни хватки резултат няма да се постигне. Хората вече не могат да плащат повече, като посочи, че се увеличиха осигуровките, минималните прагове за самоосигуряващите се лица. Липсва и честност при разпределяне на поръчките и на общинско ниво, каза още той. Необходимо е да се намали броят на хората, които разчитат на социалните плащания.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5671 |01.04.2011 Л. Павлов кандърдисвал Хр. Грозев да влиза в политиката . 51| 6672 |22.03.2011 Дянков се срещна с Трактора, обсъждат лихвената политика у нас . 2| 4245 |15.03.2011 Коригират лекарствената политика в полза на пациента . 45| 4872 |14.03.2011 К. Колев: Политиката вече се осмисля през джоба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads